Sondajele de opinie efectuate in randul managerilor arata ca evolutia economica a Europei nu se ridica la inaltimea asteptarilor, dar pietele financiare nu par sa acorde importanta acestui aspect, in conditiile in care cei mai multi economisti cred intr-o continuare a trendului economic ascendent, potrivit Reuters, citata de News.ro.

”Cresterea mai rapida din acest an reflecta o evolutie buna atat pe pietele emergente, cat si in economiile dezvoltate”, a scris economistul sef al agentiei de evaluare Fitch, Brian Coulton, intr-o proiectie referitoare la 2017, in care estimeaza un avans al economiei mondiale de 2,9%, cel mai mare din 2010.

Pe baza acestor predictii pozitive, bancile centrale din Statele Unite, zona euro si Marea Britanie inclina spre o crestere a dobanzilor de referinta, desi exista unele semnale ingrijoratoare. In primul rand, exista semne de incetinire a economiei, iar inflatia a ramas, in mare parte, insensibila la uriasul stimul monetar. Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut, dar viteza a scazut, ajungand la un ritm anual de 1,4% in primul trimestru.

Un raport al Bancii Federale (Fed) sugereaza ca ritmul isi va reveni in al doilea trimestru, dar ca rezultat al cresterii vanzarilor de case, o consecinta a banilor ieftini. De cealalta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata, un indicator important al tendintei economice, a scazut semnificativ. Totodata, crearea de noi locuri de munca a incetinit.

Sursa foto: Poznyakov/Shutterstock.com