In plus, impozitul pe cifra de afaceri, in locul celui pe profit, ar fi afectat in mod deosebit sectoarele care inregistreaza traditional rulaje mari si marje de profit mai scazute, cum ar fi vanzarile cu amanuntul, transporturile si turismul. De asemenea, schimbarea ar fi afectat in mod special firmele care trebuie sa realizeze investitii, pe cele care exporta, dar si pe cele nou infiintate.

Datele reies dintr-un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in perioada 10.07-13.07.2017, pe baza intentiei Guvernului de a schimba modul de impozitare a firmelor.

“Desi inainte de a lansa orice propunere de modificare legislativa cu impact asupra mediului de afaceri, Guvernul ar trebui sa realizeze Testul IMM, acest lucru nu se intampla. Astfel, CNIPMMR, tratand profesionist si responsabil acest subiect, a decis sa realizeze un test IMM sub forma unui studiu care sa reflecte perceptia antreprenorilor din Romania cu privire la aceasta modificare. Rezultatele sondajului au reflectat faptul ca, cvasitotalitatea antreprenorilor intervievati se opun introducerii impozitului pe cifra de afaceri”, a declarat Florin Jianu, presedinte CNIPMMR.

Firmele cu rulaje mari si cele dornice de investitii, cele mai afectate

Dintre antreprenorii care au participat la sondaj, 66% s-au declarat impotriva acestui sistem de impozitare, 28% l-au sustinut, iar 6,1% au oferit alt raspuns.

Daca, totusi, acest sistem ar fi fost introdus, 78,3% dintre intervievati ar fi optat pentru o cota de 1%, 12,5% au considerat ca aceasta sa fie de 2%, iar restul de 9,2% - 3%.

In acelasi timp, respondentii au considerat ca, in cazul in care s-ar inlocui impozitul pe cifra de afaceri, cele mai afectate intreprinderi ar fi cele din sectoarele care inregistreaza traditional rulaje mari si margini de profit mai scazute (75,3%), intreprinderile care trebuie sa isi modernizeze dotarile si sa faca investitii (48,1%), intreprinderile care exporta, majorarea de impozit regasindu-se in preturile produsului final si afectand competitivitatea lor (35,8%) sau intreprinderile nou infiintate (22,2%).

In ceea ce priveste sectoarele cele mai afectate de inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, sectorul distributiei si al vanzarilor cu amanuntul (75,6%) ar fi avut cel mai mult de suferit, potrivit antreprenorilor intervievati, urmat de sectorul transporturilor (28,2%) si sectorul turismului (23,1%).

In schimb, sectorul sanatate si asistenta sociala (34,9%) si cel al tranzactiilor imobilare (34,9%) ar fi inregistrat reduceri ale poverii fiscale din inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri.

Care ar fi fost impactul cotelor diferentiate de impozitare?

Potrivit CNIPMMR, o astfel de modificare fiscala ar trebui adoptata doar dupa realizarea unei analize de impact, dupa aplicarea testului IMM, fundamentari ample si dezbateri cu toate partile interesate.

Mai mult, Consiliul este de parere ca aplicarea unei cote diferentiale de impozit pe cifra de afaceri ar fi generat dificultati majore pentru intreprinderile noi si pentru cele care investesc, ar fi blocat infiintarea si dezvoltarea societatilor comerciale, si ar fi putut crea discrepante concurentiale importante pentru intreprinzatorii romani comparativ cu intreprinzatorii din celelate state membre ale UE, afectand direct volumul exporturilor.

La sondaj au participat 385 de antreprenori dintre care 52,4% sunt microintreprinderi, 19,5%intreprinderi mici, 19,5% intreprinderi mijlocii, 2,4% intreprinderi mari, ONG (asociatie, fundatie) – 0,1% si alta forma juridica (patronat, etc.) - 6,1%.