Dupa primele sase luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentand 0,77% din PIB, cee ce indica un excedent de circa 1,2 miliarde lei in luna iulie.

In primele sapte luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a inregistrat un deficit de 0,23% din PIB sau 1,74 miliarde lei.

Principalul motiv al executiei bugetare slabe din primele sapte luni ale acestui an a fost cresterea incasarilor la buget intr-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 141,2 miliarde lei, reprezentand 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 146,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 11,4 % fata de primele sapte luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele sapte luni la incasarile din contributiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii si venit (+10,8%) si din venituri din capital (+15,2%).

"Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 6,5% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale. Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, se arata in raport.

Incasarile din TVA s-au redus in primele sapte luni cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in primele sase luni, scaderea a fost de 4,3%, sugerand un declin si mai marein iulie.

Incasarile din accize au fost cu 5,8% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

Totodata, sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,5 miliarde lei.

Citeste si:

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in primele sapte luni de 146,4 miliarde lei, in crestere cu 11,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ceea ce reprezinta o accelerare fata de primele sase luni, cand rata de crestere era de doar 10%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 20,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut si la inceputul acestui an.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, subventiile sunt in crestere cu 22,3%, in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au urcat cu 10,7%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 8,4 miliarde lei, respectiv 1% din PIB, in scadere cu 34,4% fata de aceeasi perioada din 2016.

In primele sapte luni din 2016, cheltuielile pentru investitii au fost de 12,8 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB-ul de anul trecut, potrivit executiei bugetare publicate de MFP in urma cu un an.

In 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentand 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, insa ultimele date ale Eurostat arata ca, pe metodologia europeana ESA 2010, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevazut la 24,1 miliarde lei, reprezentand 2,96% din PIB pe metodologia cash si 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o crestere economica de 5,2%.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock.com