Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Italia ar putea depasi 14 miliarde de euro in 2017, fiind cea mai mare valoare inregistrata in ultimii zece ani, potrivit estimarilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA).

Prezenta unei numeroase comunitati romanesti in Italia, respectiv 1.168.000 de cetateni romani inregistrati in Italia la 1 ianuarie 2016 (conform INS Italia), a unui numar tot mai mare de societati comerciale inregistrate de cetatenii romani aflati Italia (peste 24.000 de societati de capital si de persoane, 47.871 intreprinderi individuale) si a unei mari comunitati de afaceri italiene in Romania (45.031 de companii la 30 septembrie 2017 conform ONRC) confera o dimensiune social-economica extrem de importanta acestei relatii, informeaza ministerul de resort, scrie Agerpres.

In acest context, secretarul de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Adrian Dobre, a promovat la Forumul Economic 'Romania - noi oportunitati de afaceri si colaborare', desfasurat la Milano (Italia), masurile de sustinere a dezvoltarii mediului de afaceri roman si strain.

Oficialul roman a prezentat climatul investitional din Romania, accentuand performantele economice inregistrate si cresterea PIB in primele trei trimestre ale acestui an, evidentiind avantajele competitive ale tarii ca destinatie investitionala. De asemenea, Dobre a expus programele initiate si derulate de MMACA, menite sa incurajeze infiintarea de companii, crearea de noi locuri de munca, sprijinirea internationalizarii, modernizarea si dezvoltarea firmelor, precum si pachetul de masuri conceput de guvern pentru imbunatatirea intregului climat de afaceri din Romania.

Forumul - organizat de Biroul de Promovare Comercial-Economica al Romaniei si Consulatul General al Romaniei la Milano, in colaborare cu autoritatile Regiunii Lombardia - se adreseaza in principal mediilor de afaceri din nordul Italiei, pentru mai buna valorificare a potentialului de cooperare economica, investitionala si comerciala cu acestea.

Citeste si:
Cel mai mare deficit comercial din 2009, cu Ungaria
Cel mai mare deficit...

Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, la eveniment au participat peste 80 de reprezentanti ai companiilor italiene active in domeniile: bancar, energetic, agricol, IT&C, consultanta fiscala si legala, productie industriala, medical, interesate sa investeasca in Romania, precum si reprezentanti ai marilor grupuri din Italia deja prezente in Romania (Pirelli, Unicredit, Banca Intesa Sanpaolo). Nu in ultimul rand, demnitarul roman s-a intalnit, la Milano, si cu reprezentanti ai diasporei romane stabilite in nordul Italiei, carora le-a prezentat o serie de argumente economice in favoarea revenirii in tara ori initierii de afaceri in sau cu Romania.

Vizita oficialului Roman la Milano (23-24 noiembrie 2017) a inclus si intrevederi cu vice-presedintele Regiunii Lombardia, conducerile Institutului de Comert Exterior Milano, Asociatiei Intreprinzatorilor Lombarzi, federatiei AICE - Unione Confcommercio Milano si ale unor mari concerne italiene investitoare sau interesate sa investeasca in Romania.

La 31 august 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 9,5 miliarde de euro, in crestere cu 7,3% fata de aceeasi perioada din 2016, din care exporturile au totalizat 4,6 miliarde de euro (plus 4,8%), iar importurile 4,9 miliarde de euro, in crestere cu 9,7%. Italia este al doilea partener comercial ala Romaniei, dupa Germania.

Citeste si:
Deficitul comercial a urcat la 3,41 miliarde de euro
Deficitul comercial a urcat...

Sursa foto: takegraph/shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si