Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul de buget pentru 2018 in forma propusa de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit documentului, anul viitor vom avea o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1% si un curs mediu de 4,55 lei/euro. Totodata, salariu mediu net pe economie va ajunge la 2.614 lei.

Deficitul bugetar pe cash este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Veniturile bugetare totale sunt estimate la 287,5 miliarde de lei (31,7% din PIB). Cele mai mari ponderi in totalul veniturilor bugetare in anul 2018 le inregistreaza contributiile cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8 %, accize - 3,3%, impozit pe salarii si venit cu 2,3 % din PIB.

Cheltuielile bugetare sunt estimate la 314,5 miliarde lei (34,6% din PIB). Pentru investitii sunt prevazute 38,5 miliarde lei, ceea ce inseamna 4,2% din PIB, in crestere, pe hartie, cu 11,5 miliarde de lei fata de anul 2017. Cea mai mare crestere va fi la cheltuielile cu asistenta sociala, ajungand la 98,6 miliarde de lei, ceea ce inseamna 10,9% din PIB. Totodata, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei (8,9%), ceea ce inseamna o crestere de 11,6 miliarde lei fata de anul 2017, pe fondul aplicarii Legii privind salarizarea bugetarilor.

Dupa ce a fost aprobat in Guvern, proiectul va fi trimis in Parlament pentru a fi votat in comisiile de specialitate pe fiecare institutie in parte si apoi pentru votul final in plen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri