Veniturile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu aproape 18,36 miliarde de lei, in urma celei de-a doua rectificari bugetare pentru 2019, in timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei, deficitul estimat reprezentand 4,3% din Produsul Intern Brut, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului de Ordonanta privind rectificarea bugetului pe anul 2019, publicat marti de Ministerul Finantelor Publice, reducerea veniturilor este determinata de economia interna (10,49 miliarde de lei din cele 18,36 miliarde de lei) si de influente din venituri din fonduri externe nerambursabile (7,87 miliarde de lei).

"Cheltuielile bugetului general consolidat se diminueaza, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se majoreaza cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezinta 4,3% din PIB", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Executia bugetului general consolidat pe primele 10 luni arata un deficit de 2,8% din PIB (28,83 miliarde lei), in conditiile in care veniturile sunt in suma de 261,1 miliarde de lei, reprezentand 25,3% din PIB, iar cheltuielile sunt in suma de 289,9 miliarde lei, reprezentand 28,1% din PIB, mentioneaza initiatorii.

"Potrivit datelor operative inregistrate in primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezinta o nerealizare de 8,3 miliarde lei fata de program (grad de realizare de 96,5%). Acest rezultat este determinat in principal de urmatoarele nerealizari fata de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microintreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale si 2 miliarde lei la contributiile sociale", se mai arata in document.

Cea de-a doua rectificare a bugetului din acest an are la baza o crestere economica estimata la 4%, in scadere semnificativa fata de avansul de 5,5% avut in vedere la prima rectificare.

"Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, cresterea economica in primele noua luni ale anului a fost de 4,0%. In primul semestru, economia a avansat cu 4,6% comparativ cu perioada similara din 2018, insa evolutiile mai putin favorabile din urmatoarele luni observate in activitatile din agricultura si industrie au condus la decelerarea cresterii la 3,0% in trimestrul al treilea. In aceste conditii, se estimeaza o crestere economica de 4,0%, fata de o crestere economica de 5,5% avuta in vedere la prima rectificare, pentru anul 2019. In conditiile unui deflator PIB de 6,0%, conduce la o valoare nominala a Produsului Intern Brut de 1040,8 miliarde lei, fata de 1031,0 miliarde lei cat s-a avut in vedere la prima rectificare bugetara", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Totodata, estimarile pentru anul 2019 vizeaza o revizuire in jos a cresterilor atat pentru numarul mediu de salariati, la 2% fata de 3,4% in varianta prognozei de primavara, cat si pentru castigul salarial mediu brut, la 13,5% fata de 14,7% in varianta precedenta, potrivit documentului.

Vezi aici proiectul de rectificare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri