Aceasta problema este faptul ca OUG se aplica doar pentru contractele in vigoare la data de 31 decembrie 2017, creand astfel:

  1. O discriminare intre angajatii noi si cei vechi;
  2. Descurajarea schimbarii locului de munca;
  3. Dezavantaj concurential pentru firmele noi pe piata.

Exemplu concret, doi angajati dintr-o companie IT, unul dintre ei angajat mai vechi, iar altul angajat in ianuarie 2018. Bugetul este, sa spunem, 10.000 de lei pentru ambii, avand aceleasi cunostinte si competente.

Dupa OUG marca PSD, salariul net va fi pentru angajatul mai vechi de 6.788 lei, in timp ce pentru angajatul nou, din ianuarie, va fi mai mic, de 6.357 lei; deci primul angajat, desi pe aceeasi pozitie, va primi cu 431 de lei mai mult, in timp ce al doilea…ghinion ca s-a angajat dupa noua “gaselnita” PSD.

Alte exemple de discriminari pe care le produce OUG propusa, conform deputatului USR Catalin Drula:

- o companie noua pe piata (sa zicem o multinationala care vrea sa angajeze 100 de programatori) va avea costuri cu salariile cu 6,34% mai mari fata de o companie similara existenta pe piata - in conditii egale de salariu net (in mana) oferite angajatilor => dezavantaj competitiv pentru cei noi intrati pe piata pentru ca celor vechi le plateste statul o parte din CASS

Primele imagini imobilul...
Citeste si: Primele imagini imobilul luxos din Mamaia dezvaluit in #Teleormanleaks

- un cercetator (categorie scutita de impozit de venit) nemultumit de locul lui actual de munca vrea sa si-l schimbe. Daca pleaca la alt institut de cercetare/la alta companie, statul nu-i mai plateste o parte din contributia de sanatate => descurajarea mobilitatii fortei de munca
In plus, pseudo-solutia din OUG se aplica doar pana la sfarsitul anului. Si apoi? De la 1 ian 2019 ce se intampla? Scade salariul brusc cu 6,34%?”, se intreaba deputatul.

“Pe scurt - o noua prostie anti-economica marca Valcov/Misa/Stefan/Teodorovici. Cu cat sunt mai multi “ministri” de finante, cu atat mai mari gogomaniile la PSD. Ar exista - evident - solutii alternative rezonabile: spre exemplu, aplicarea generala (pentru toti cei scutiti de impozit pe venit) a unei deduceri procentuale din venitul la care se aplica calculul CASS - pentru a compensa pierderea generata de “revolutia fiscala”.

Dar, la fel, ca la adoptarea Legii salarizarii sau la OUG 79 (“Revolutia Fiscala”) cand USR si societatea civila si mediul de afaceri au strigat ca sunt probleme, ca sunt masuri luate pe genunchi, ca e o topaiala ale carei ponoase le vom trage in scurt timp - PSD e surd.

PSD habar n-are sa guverneze si asta ne afecteaza zilnic. Niciodata n-a fost mai jos nivelul administratiei centrale a Romaniei”, conchide deputatul USR.

Ruptura in coalitie? ALDE a...
Citeste si: ALDE a votat alaturi de Opozitie un proiect de lege vital pentru PSD