Bugetul de stat va suporta o parte din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre patru categorii de persoane fizice, printre care se numara cei care realizeaza activitati de creare de programe pentru calculator sau activitati de cercetare-dezvoltare si inovare, insa numai daca angajatorul acestora majoreaza venitul salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat marti seara de Ministerul Finantelor Publice, noteaza Agerpres.

Celelalte doua categorii de persoane fizice care ar putea beneficia de prevederile actului normativ sunt persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat si persoanele fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere.

Masura se va aplica inclusiv persoanelor din cele patru categorii pentru care se modifica raportul de munca, respectiv detasare, suspendare sau incetare, precum si pentru angajatii ai caror angajatori se afla in stare de insolventa.

"Masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectueaza majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri. Pentru aceste persoane, al caror venit salarial brut este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determina nivelul contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% si, respectiv 10% la venitul brut majorat", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, contributia de asigurari sociale (CAS) datorata se retine integral in timp ce contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se retine partial, in raport cu CASS datorata, astfel incat venitul salarial net obtinut pentru luna decembrie 2017 sa fie mentinut si pentru anul 2018.

Venitul salarial brut din luna decembrie 2017, in functie de care se determina venitul brut pentru care se aplica suportarea de la bugetul de stat a unei parti din CASS datorata, este format din salariul de incadrare si elementele de natura veniturilor salariale care se acorda in fiecare luna, conform contractului individual de munca, valabil in luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

CASS retinuta din venitul brut al lunii curente de catre angajator se determina ca diferenta intre venitul brut si contributia de pensii (CAS) si venitul salarial net la 31 decembrie 2017.

Suma reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si CASS retinuta potrivit proiectului de act normativ se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia formular 112).

In cazul majorarilor salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare. In cazul in care CASS retinuta este egala cu CASS datorata, proiectul de act normativ nu produce efecte pentru ca, intr-o astfel de situatie, angajatorul asigura prin efort propriu un venit net cel putin egal cu cel din decembrie 2017, caz in care nu se mai justifica sustinerea de la bugetul de stat a angajatilor respectivi precizeaza initiatorii documentului.

Pe de alta parte, in cazul majorarilor salariale cu mai putin de 20% fata de nivelul din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta ar creste progresiv, iar diferenta de CASS alocata de la bugetul de stat nu mai este suficienta pentru asigurarea venitului net din decembrie 2017. "Intr-o astfel de ipoteza, in care angajatorul nu efectueaza transferul contributiilor sociale la angajati, concomitent cu asigurarea unei cresteri a salariului brut in 2018 cu cel putin 20% care sa asigure mentinerea salariului net la nivelul anului 2017, sumele alocate de la bugetul de stat ar trebui sa acopere si partea de contributii pe care angajatorul nu a transfert-o, fapt ce conduce la un efort financiar din partea statului mai mare, fara ca acesta sa fie insotit de un comportament corect din partea angajatorilor", subliniaza documentul.

Acesta prezinta si un exemplu de calcul pornind de la un venit brut de 10.000 de lei realizat in decembrie 2017 care, in urma majorarii cu 20%, devine 12.000 lei in 2018. In acest caz, contributiile sociale datorate se cifreaza la 4.200 de lei (3.000 lei contributia de pensii - 25% si 1.200 de lei contributia de sanatate de 10%). Contributia de sanatate retinuta va fi de 650 de lei suma obtinuta prin scaderea, din venitul brut aferent anului 2018 (12.000 lei) a contributiei de pensii (3.000 lei) si a venitului net la nivelul lunii decembrie a anului trecut (8.350 lei). Pentru a se ajunge la nivelul de contributie de sanatate datorata, de 1.200 lei, statul va suporta practic suma de 550 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri