Ungaria va semna, in curand, un acord pe 15 ani care ii va permite sa importe din Romania jumatate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie in fiecare an, iar livrarile ar putea demara dupa 2022, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, transmite Reuters, potrivit Agerpres.ro.

Intr-o conferinta de presa, Viktor Orban a informat ca trei companii ungare au castigat o licitatie pentru gazele din Romania, dar nu a dezvaluit numele celor trei companii.

"In scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, in urmatorii 15 ani, sa importam peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din Romania", a spus Orban. "Era monopolului gazelor rusesti va ajunge la final in Ungaria, deoarece vom putea sa ne acoperim peste jumatate din importuri din alte surse, in acest caz din Romania", a adaugat premierul ungar.

La un forum economic organizat ulterior, Orban a reiterat ca importurile de gaze naturale din Romania ar putea demara dupa 2022.

Potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei (IEA), in 2015 Ungaria a consumat o cantitate de 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, in conditiile in care a importat 6,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale la care s-au adaugat 1,8 miliarde metri cubi din productia interna. In prezent, Ungaria importa din Rusia cea mai mare parte din gazele naturale pe care le consuma, pe baza unui contract de furnizare pe termen lung.

Cu toate acestea, interconectorul de gaze dintre Ungaria si Romania nu este inca in masura sa transporte gaze naturale importate din Romania. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Guvernului de la Budapesta, in data de 6 februarie 2018, Ungaria si Romania au cazut de acord ca Romania va pune la punct conditiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria pana in 2020. In documentul mentionat se precizeaza ca Ungaria va putea importa din Romania gaze naturale extrase din Marea Neagra.

In replica, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat miercuri referitor la intrevederea cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, ca nu a semnat niciun acord cu acesta si ca a convenit cu oficialul ungar ca discutiile Romania-Ungaria "trebuie sa se concentreze cu precadere pe ceea ce este baza solida - pe relatiile economice si pe dezvoltarea acestor relatii". Seful diplomatiei romane a detaliat ca a avut cu omologul sau ungar discutii pe "ideea deschiderii a doua noi puncte de frontiera in relatia cu Ungaria" si pe probleme legate de interconectarea energetica. In context, el a vorbit despre proiectul UE, finantat partial de Uniunea Europeana, conducta Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria - BRUA.

Anterior, in luna septembrie a anului trecut, ministrul Energiei de la acea data, Toma Petcu, declara ca ExxonMobil si OMV Petrom ar urma sa anunte o decizie de investitie in proiectul de gaze din Marea Neagra la inceputul lui 2018.

Sursa foto: Cylonphoto/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri