Resursele de gaze naturale de circa 130 miliarde metri cubi, descoperite in Marea Neagra de companiile petroliere ExxonMobil, OMV Petrom si Lukoil, se vor epuiza in circa 20 de ani, dar explorarile vor incepe numai daca preturile gazelor si titeiului vor creste, a declarat, miercuri, expert in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), Alexandru Patruti.

In 2012, consortiul format din grupul american Exxon si compania OMV Petrom a anuntat descoperirea unui zacamant evaluat intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaz in blocul Neptun din Marea Neagra. Insa unii experti in energie au afirmat ca zacamantul ar putea depasi 100 de miliarde de metri cubi, potrivit News.ro.

Intr-un alt bloc din partea romaneasca a Marii Negre, compania ruseasca Lukoil a anuntat in 2015 ca a descoperit un zacamant estimat la 30 miliarde metri cubi. Consumul anual al Romaniei de gaze naturale este estimat la 11,4 miliarde metri cubi, iar productia anuala la circa 11 miliarde metri cubi anual, restul fiind acoperit de importuri. Zacamintele de gaze naturale de pe uscat scad in fiecare an si sunt estimate sa fie epuizate in circa 15-20 de ani.

"Marea Neagra, cu siguranta, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrarile de explorare au dat rezultate doar in Romania, nu si in Turcia", a spus Patruti, in cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de catre Consiliul National Roman al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME). Patruti considera ca, pentru a o exploata rentabil zacamintele descoperite in Marea Neagra, este nevoie de o productie de 6 miliarde de metri cubi pe an si este foarte greu de crezut ca va putea fi extrasa intreaga cantitate descoperita.

Expertul sustine ca explorarile vor incepe doar daca preturile gazelor si titeiului vor creste si daca sistemul de transport al gazelor va fi conectat la pietele internationale, altfel nu exista o rentabilitate suficient de atractiva pentru investitori. Pentru a creste interesul exploatarii zacamintelor de gaze de la Marea Neagra, Romania s-a implicat in constructia conductei Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA).

Gazoductul va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria. Lucrarile vor incepe, conform graficului actual, in a doua jumatate a anului 2017, in prezent autoritatile deruland procesul de obtinere a autorizatiilor si avizelor necesare, se arata intr-un raspuns transmis de transportatorul national de gaze Transgaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri