Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli precum plati si bonusuri nelegale sau erori contabile la cateva dintre ministerele si companiile de stat, printre care se numara Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, TAROM si Posta Romana.

Plati nelegale la Ministerul Turismului

Ministerul Turismului a efectuat in 2016 plati nelegale pentru cheltuieli privind servicii de promovare a brandului turistic national si pentru lucrari de investitii neexecutate, nu a urmarit respectarea clauzelor contractuale, nu a perceput majorari de intarziere si daune-interese si a utilizat ineficient unele fonduri banesti pentru participarea la targuri de turism organizate in afara tarii, reiese din raportul public pe 2016 al Curtii de Conturi.

Au fost efectuate plati de 498.000 de lei pentru lucrari de investitii neexecutate in cadrul proiectului de investitii in turism "Schi in Romania".

Totodata, au fost efectuate plati nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, in valoare de 1,42 milioane lei, pentru servicii de promovare a brandului turistic national prin intermediul unor tour-operatori germani, respectiv pentru servicii decontate la valori mai mari decat cele din devizul-oferta; servicii decontate fara documente, care sa certifice prestarea lor (1,087 milioane lei), servicii decontate fara respectarea clauzelor contractuale (326.000 lei), iar pentru neexecutarea obligatiilor asumate prin contract, de catre prestator, s-a constatat necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere (54.000 lei).

Remuneratii nelegale la CFR

Directorul general al CFR SA si membrii Consiliului de Administratie al companiei au beneficiat nelegal de remuneratii bonus in valoare de 307.000 lei pentru aprobarea planului de management/administrare, iar alti angajati au utilizat, in perioada 2015 - 2016, autovehicule aflate in proprietatea societatii, decontand cheltuieli cu combustibilul pentru activitati fara legatura cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute in actele normative de functionare, reiese din raportul public pe 2016 al Curtii de Conturi.

TAROM, despagubiri de 3,9 mil. lei din cauza neregularitatilor de zbor

TAROM nu si-a asumat si indeplinit in mod real, economic, eficient si eficace obiectivele, atributiile si responsabilitatile stabilite legal, referitoare la activitatea de transport aerian, reiese din raportul public pe 2016 al Curtii de Conturi, care semnaleaza, printre altele, ca, transportatorul aerian a platit in perioada 2012-2016, despagubiri de circa 3,8 milioane lei din cauza neregularitatilor de zbor.

Bonusuri ilegale la Posta Romana

Bonusuri ilegale in valoare de 237.000 de lei si servicii juridice pe baza unui contract in cuantum de 579.000 de lei, dar al carui obiect s-a suprapus cu atributiile Directiei Juridice si Reglementari, sunt doar cateva dintre neregulile constatate la Compania Nationala Posta Romana (CNPR) de Curtea de Conturi.

Pe lista platilor nelegale se mai regasesc: acordarea unor bonusuri, contrar prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, in valoare de 237.000 de lei, precum si cheltuieli ne-economicoase pentru achizitionarea unor tiparituri cu ocazia unor zile festive (35.000 lei), servicii juridice, rezultat al incheierii unui contract al carui obiect s-a suprapus cu atributiile Directiei juridice si reglementari (579.000 lei), respectiv servicii de expertizare si evaluare in vederea valorificarii unui numar de 167 de autovehicule scoase din exploatare si stocate in perioada 2010 - 2014, dar fara ca rapoartele/expertizele sa fie utilizate efectiv (61.000 lei).

Ministerul Mediului si inregistrarile eronate de bunuri in valoare de peste 15 miliarde de lei

Ministerul Mediului a inregistrat, in 2016, in mod eronat, bunuri in valoare de peste 15,6 miliarde de lei atat in evidenta contabila, cat si in "Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului", desi acestea erau arii protejate cu "forme de proprietate diferite", se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2016.

Concluziile Curtii de Conturi arata ca, in evidenta contabila a Ministerului Mediului, au fost reflectate cheltuieli cu servicii prestate in luna decembrie 2015, conditii in care atat contul de rezultat patrimonial al anului 2016, cat si contul de executie au fost denaturate cu suma de 2,150 milioane de lei.

Erori contabile la APIA

Abaterile consemnate in controalele efectuate la administratia centrala a APIA au identificat reflectarea eronata in evidenta contabila a sumelor acordate fermierilor ca ajutoare nationale tranzitorii, precum si a sumelor incasate de la acestia cu titlu de debite provenite din sumele solicitate si incasate nelegal, situatiile financiare intocmite la data de 31 decembrie 2016 prezentand un sold nereal al contului "Sume de primit de la MADR - bugetul de stat", in valoare de 1,385 miliarde de lei, conform raportului public al institutiei pentru anul 2016.

Plati nelegale la ANPIS si agentiile judetene de profil

Curtea de Conturi a descoperit plati nelegale de peste 3,96 milioane de lei la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), si de 8,3 milioane de lei la agentiile judetene de profil, potrivit Raportului pe 2016 al CC.

In cazul ANPIS, platile nelegale identificate au reprezentat indemnizatia pentru cresterea copilului (2,030 milioane de lei), alocatia pentru sustinerea familiei (989.000 lei) sau venit minim garantat (1,931 milioane lei) acordate unor beneficiari care au realizat concomitent venituri din salarii si pensii, depasind limita legala admisa pentru plata unor beneficii sociale, se precizeaza in documentul citat.

Plati nelegale de peste 8,3 milioane de lei, constand in acordarea de ajutoare sociale si alocatii pentru sustinerea familiei, au fost identificate si la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala (AJPIS).

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri