Numarul de carduri active si volumele tranzactionate au crescut puternic anul trecut, comparativ cu 2015, avansul puternic al PIB reflectandu-se in volumele realizate cu toate tipurile de carduri, in timp ce legea cash-back a impulsionat achizitia de POS-uri, atrag atentia jucatorii din industria de plati electronice. Romanii continua in schimb sa retraga masiv bani de la bancomat, raportul volumelor tranzactionate la ATM vs. POS mentinandu-se de peste 4 la 1.

Potrivit datelor BNR, atat numarul, cat si valoarea tranzactiilor realizate pe cardurile de debit si de credit, au crescut spectaculos anul trecut, cu procente cuprinse intre 25 si 30%.

In ceea ce priveste numarul retragerilor de la bancomat, avansul este relativ modest - 3,4% - in contextul in care obiceiul retragerii de bani de la ATM este deja impamantenit si, in plus, numarul de ATM-uri din piata este in scadere. In schimb, cifrele pe care toti jucatorii din industria de plati le urmaresc cu interes pentru a evalua apetitul romanilor pentru plata cu cardul au crescut puternic.

Astfel, valoarea tranzactiilor la POS a urcat cu 23%, la 9,27 miliarde lei, in timp ce numarul de tranzactii a avansat cu 27%. Media tranzactiilor la POS coboara si in 2016, cu circa 3%, de la 126 lei la 122 lei.

Pe de alta parte, media retragerilor de la bancomat a crescut semnificativ - cu 8% - de la 598 lei la 645 lei, evolutie determinata de cresterile importante de salarii de anul trecut si de obiceiul multor romani de a scoate toti banii de pe card la salariu.

Chiar daca numerarul continua sa joace un rol important in economie, este de remarcat faptul ca numarul platilor cu cardul a devansat numarul de retrageri la bancomat inca de la finalul anului 2015, iar anul trecut valoarea platilor in magazin a ajuns la un sfert din valoarea totala a retragerilor de numerar - Catalin Cretu, Visa

Cosmin Vladimirescu, general manageru-ul Mastercard in Romania, sesizeaza faptul ca intr-un an in care cresterea economica a Romaniei (4,8% din PIB) - locul 2 in Uniunea Europeana dupa Irlanda - si avansul numarului de carduri este natural. Pe de alta parte, conform datelor Mastercard de la jumatatea anului trecut, valoarea medie tranzactionata pe cardurile proprii este mai mica cu 12% decat media europeana.

"Acest lucru indica preferinta utilizatorilor romani pentru plati contactless atunci cand fac cumparaturi uzuale, de valori mici [...] Rata de crestere anuala a numarului de tranzactii contactless este de aproape 7 ori mai mare in Romania fata de media europeana, in timp ce rata de crestere a volumelor tranzactionate contactless este de 5,5 ori mai mare", mentioneaza Vladimirescu.

Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa sustine ca romanii au prins atat gustul platilor contactless, cat si a platilor cu cardul a taxelor, impozitelor si utilitatilor.

"Numarul platilor contactless cu carduri Visa s-a dublat in primele noua luni ale anului trecut (de la 10% la 20%) si a ajuns ca una din cinci plati cu cardul la POS sa fie contactless. Este cea mai mare rata de crestere inregistrata vreodata pe un produs de card si ne asteptam ca aceste cresteri sa continue si plata contactless sa se generalizeze", a remarcat Cretu.

Crestere puternica a numarului de POS-uri din piata

Expertii apreciaza ca evolutia pozitiva a economiei si, in acest context, rezultatele financiare ale principalilor stakeholderi din piata platilor electronice, au determinat o crestere a cererii de POS-uri, combinat si cu adoptarea legii cash-back, care instituie obligativitatea comerciantilor cu o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro sa aiba terminale POS.

"Cresterea numarului de terminale va continua intr-un ritm accelerat si in 2017 creand premisele consolidarii infrastructurii platilor cu cardul atat in mediul rural cat si urban. In conditii de stabilitate economica si legislativa ne asteptam ca numarul de terminale sa depaseasca 200.000 de unitati dupa primele 7-8 luni ale anului", a declarat George Anghel, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.).

Potrivit lui Catalin Cretu, ritmului de crestere a numarului de POS-uri a accelerat in ultimul trimestru al anului trecut, cand au fost instalate aproape 9.000 de terminale noi. "Circa jumatate din cele aproape 162.000 de POS-uri existente la finalul anului trecut includ tehnologia contactactless. In plus, toate terminalele de plati nou instalate in prezent in Europa sunt contactless, obiectivul fiind ca pana in 2020 intreaga retea europeana de POS-uri, inclusiv cea din Romania, sa accepte astfel de plati", a explicat managerul Visa.

Daca numarul de POS-uri a cunoscut o crestere puternica, scaderea numarului de ATM-uri poate fi pusa pe seama mai multor factori. Specialistii din industria de plati si tehnologie subliniaza faptul ca bancile au continuat sa isi optimizeze portofoliul de bancomate.

"Inca nu putem vorbi de un obiectiv strategic la nivel de piata de reducere a numarului de terminale ATM, desi un astfel de scenariu nu este exclus in conditiile implementarii capabilitatilor de cash back pe terminalele POS, ci mai degraba de extinderea conceptului de ATM network sharing (foto jos) intre unii dintre principalii jucatori din piata", sustine George Anghel.

Sharing-ul de bancomate este tot o forma de optimizare a costurilor, avand in vedere ca instalarea de ATM-uri reprezinta un cost important pentru banci, dispozitivele avand preturi care pot ajunge si la 50.000 de euro. In acest context, furnizori specializati pun la dispozitia bancilor bancomate in regim de sharing, uneori chiar si 10 banci oferind posibilitatea de retrageri si operatiuni de la acelasi ATM.

Pe de alta parte, Bogdan Constantinescu, CEO al Printec Romania, crede ca numarul de ATM-uri nu a scazut in mod real, in conditiile in care o parte din bancomate s-au mutat in portofoliul procesatorilor, precum Euronet, care nu raporteaza la BNR.

Platile digitale pot ajunge la 14% anul viitor

Piata de e-commerce a crescut si ea intr-un mod sustinut, iar in acest an ar putea ajunge la circa 2,5 miliarde de euro. Potrivit lui Marius Costin, o crestere si mai agresiva decat piata de e-commerce au avut-o volumele tranzactionate in online: valoarea lor s-a marit cu 60%.

"Asistam deci la o maturizare a pietei si o dinamica de crestere agresiva care preconizam ca se vor mentine si anul acesta. Suntem pe un trend ascendent si ne asteptam ca, in urmatorul an, platile digitale sa reprezinte 13-14% din totalul platilor – o crestere cu 2-3 procente fata de situatia actuala. Iar pentru a consolida aceasta crestere este nevoie in primul rand de o educatie la fel de consistenta", concluzioneaza Marius Costin, Country Manager PayU Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri