Numarul platilor contactless cu cardul Visa in Romania s-a dublat in mai putin de un an, iar, in acest moment, reteaua de acceptare a platilor contactless a ajuns la aproape 50%, din numarul total de POS-uri din Romania.

Rata de utilizare a cardurilor contactless la nivel european a crescut la 52% in 2016, fata de 36% anul trecut, in timp ce numarul total de carduri cu functie de plata contactless a ajuns la 165 de milioane de unitati, iar reteaua de acceptare a atins 3,4 milioane de terminale POS care utilizeaza aceasta tehnologie. In Romania, numarul platilor contactles a crescut de la 10% la inceputul anului la 20% in cel de-al treilea trimestru din 2016, conform unui studiu Visa.

“Romania este una dintre pietele europene cu cel mai rapid ritm de adoptare a tehnologiei contactless in ultimii doi ani. Aproape una din cinci plati efectuate cu carduri Visa in Romania este contactless, dublu fata de nivelul de la inceputul anului," a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa Europe.

Reteaua de acceptare a platilor contactless a ajuns in prezent la aproape 50% din numarul total de POS-uri din Romania. La finalul trimestrului al treilea din 2016, existau 153.000 de terminale POS instalate la comerciantii din Romania, potrivit datelor BNR, ceea ce inseamna ca numarul terminalelor contactless depaseste 70.000. Toate terminalele de plati nou instalate in prezent in Europa sunt contactless, obiectivul asumat fiind ca pana in 2020 intreaga retea europeana de POS-uri, inclusiv cea din Romania, sa accepte astfel de plati.

La nivel european, tendinta de adoptare a platilor contactless este vizibila nu doar la nivelul tinerilor, care sunt in mod natural mai inclinati sa accepte noile tehnologii, ci in randul tuturor categoriilor de varsta. Cel mai ridicat ritm de crestere, de 64%, este consemnat in intervalul de varsta 55-64 de ani, mai arata studiul Visa.

Citeste si:
Plata cu cardul la metrou: ce spune Metrorex despre proiect
Plata cu cardul la metrou: ce...

Totodata, exista o corelatie foarte stransa intre utilizarea curenta a tehnologiei contactless si interesul pentru utilizarea viitoare a platilor mobile. Comparativ cu utilizatorii de carduri non-contactless, persoanele care platesc contactless sunt mult mai interesate de utilizarea dispozitivelor mobile pentru a efectua plati contactless in magazine (52% dintre utilizatorii de carduri contactless vs. 32% dintre utilizatorii de carduri non-contactless).

44% dintre persoanele intervievate de Visa au declarat ca utilizeaza aplicatii mobile de plata in acest moment, in crestere de la 38% anul trecut. Aproape jumatate (46%) dintre respondenti au declarat ca posibilitatea de a efectua plata cu telefonul mobil sau cu un dispozitiv mobil le faciliteaza procesul de achizitie.

Studiul Visa a relevat, de asemenea, ca in majoritatea cazurilor procesul de achizitie a bunurilor de valoare mare implica atat magazine online, cat si fizice. Sapte din zece consumatori europeni merg intr-un magazin fizic pentru a examina un produs pe care intentioneaza sa-l achizitioneze online. Romanii utilizeaza aceasta tactica chiar mai frecvent, respectiv opt din zece cumparatori.

Visa inc. este o companie internationala de tehnologii de plata care conecteaza consumatorii, companiile, institutiile financiare si guvernele din peste 200 de tari si teritorii prin sisteme de plati electronice.

Citeste si:
Clujenii pot sa plateasca contactless transportul in comun
Cluj-Napoca introduce plata...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Orange Money lanseaza creditul pentru telefoane, tablete si accesorii