De cativa ani, specialistii din zona platilor electronice isi pun sperante mari in evolutia platilor contactless. Acum, aceasta inovatie incepe sa confirme asteptarile. Datele Visa Europe arata o crestere de peste 50 de ori a valorii platilor efectuate cu carduri Visa contactless si bifarea bornei de 5 milioane de euro pe luna in tranzactii.

"Este cea mai mare crestere pe un produs de foarte mult timp incoace. Este un produs jalon, care in sfarsit si-a luat avant. Am depasit pragul de 5 milioane de euro platiti cu carduri Visa contactless in fiecare luna si ne indreptam spre 6 milioane de euro. Cresterile sunt foarte mari de la luna la luna", a spus Catalin Cretu (foto), directorul regional al Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Astfel, numarul de plati cu cardurile contactless Visa au crescut de 28 de ori in anul financiar 2015 (1 octombrie 2014 - 30 septembrie 2015), comparativ cu anul financiar 2014, in timp ce ca valoare au crescut de 50 de ori.

In prezent, bancile au emis peste 2 milioane de carduri contactless, iar cifra creste foarte repede. Tot mai multe banci emit orice card nou sau inlocuiesc un card expirat cu un card contactless, iar la comercianti au instalat peste 30.000 de terminale contactless.

"Vedem in aceasta dinamica una foarte sanatoasa pentru anticiparea platilor cu telefonul mobil. Evolutia se datoreaza in mare masura bancilor acceptatoare, care au facut un training foarte bun comerciantilor si casierilor, care au un rol esential in promovarea platilor contactless, pentru ca educa publicul larg in ceea ce priveste experienta platii contactless", afirma Cretu.

In 2016 vom vedea si intrarea proiectelor de plati NFC cu telefonul mobil.

Pana acum, o singura banca a avut un proiect pilor de plati mobile, dar a renuntat la el. Totusi, cresterea numarului de carduri si a POS-urilor contactless va favoriza noi incercari din partea bancilor de a captura aceasta noua piata. "Din ianuarie, orice terminal instalat va fi contactless", anunta managerul Visa.

Cretu puncteaza si faptul ca tehnologia contactless este una sigura si sunt standarde pe care utilizatorul nu le cunoaste, dar care sunt respectate si asigura securitatea tranzactiilor. "Nu am observat o crestere a nivelului de fraude odata cu introducerea tehnologiei contactless", subliniaza managerul Visa Europe.

La nivel european, Visa are 143 milioane de carduri contactless, dintr-un total de 500 de milioane, si 2,9 milioane de terminale contactless. "Tehnologia contactless este <<business as usual>> si in conditiile astea, daca era nesigura, deja erau atacuri de succes. Cine mai crede ca este o tehnologie vulnerabila se inseala", concluzioneaza Catalin Cretu.

Cum va evolua plata cu cardul in Romania

Potrivit lui Catalin Cretu, si in acest an tranzactiile la comercianti vor creste cu doua cifre, undeva peste 15%, cu un puternic imbold dat de platile contactless. De asemenea, platile de taxe si impozite cu cardul au inregistrat si ele cresteri insemnate. Visa Europe anunta ca platile cu cardul la primarii au crescut in primele trei luni cu 30% si cu peste 50% in online pe Ghiseul.ro.

"Este important ca oamenii care sunt heavy user de carduri sa afle ca primariile lor sunt inrolate in Ghiseul.ro si, in al doilea rand, ca bancile sa asigure distributia de credentiale prin Internet Banking. Sper ca toate bancile mari din piata vor face acest lucru pana la sfarsitul trimestrului I din 2016".

Visa inregistreaza in prezent 75.000 de utilizatori activi pe platforma Ghiseul.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri