Modificarile fiscale si noile impozite anuntate de reprezentantii guvernului Tudose au dus la 10 sedinte consecutive de scaderi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), suficient cat sa stearga aproape 3% din castigurile de anul acesta si pozitionand piata locala pe o traiectorie complet opusa pietelor financiare internationale, unde optimismul persista.

Actiunile companiilor romanesti tranzactionate pe bursa au inceput bine luna octombrie, insa imediat dupa anuntul introducerii taxei de solidaritate de 2% aproape toti indicii bursei au inceput sa scada, seria negativa continuand neintrerupta pana la finalul lunii. Evolutia a fost diametral opusa Bursei din New York, cea care adeseaza dicteaza ritmul global si care in octombrie a urcat cu 2,1% pe indicele S&P 500, comparativ cu o scadere de 0,6% a indicelui romanesc BET.

Optimismul a caracterizat si vestul Europei in octombrie, benchmark-ul S&P Europe 350 inregistrand un plus de 1,4%.

“Deciziile si discutiile cu privire la politicile fiscale si viitorul Pilonului II de pensii sunt cele care au defazat piata romaneasca fata de bursele externe. Chiar daca unele dintre masurile discutate nu vor ajunge sa fie puse in practica, aceste derapaje de opinii politice conduc la instabilitate in toata piata financiara romaneasca, nu doar pe bursa; efectele au fost vizibile si la nivelul cursului valutar, cat si in piata monetara”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Citeste si:
Coca-Cola vrea ca până în 2030 să colecteze toate sticlele din piață
Coca-Cola vrea ca până în...

In seara zilei de 17 octombrie, Ionut Misa, ministrul Finantelor, a anuntat ca Guvernul vrea sa introduca o asa-zisa “taxa de solidaritate” de 2% pe fondul de salarii al companiilor, generalizat. Tot luna aceasta, cabientul Tudose a lansat ideea instituirii unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru firmele cu vanzari mai mici de 1 mil. euro pe an, precum si cea a unui impozit special pentru persoanele care vand mai mult de doua autoturisme pe an.

Nu in ultimul rand, la finalul saptamanii trecute, Guvernul a trimis Comisiei Europene un raport in care se concluzioneaza ca nivelul contributiilor care ajung la fondurile administrate privat va fi redus. Stirea are un puternic impact negativ asupra evolutiei Bursei de Valori Bucuresti, unde fondurile de pensii private sunt printre principalii cumparatori si detinatori de actiuni.

“Daca s-ar reduce contributiile, in piata se asteapta ca fondurile de pensii sa aloce mai putini bani investitiilor pe bursa, sau, mai rau, sa inceapa sa isi reduca portofoliile de actiuni romanesti – ambele masuri avand un impact evident negativ asupra pietei”, considera Marcel Murgoci.

Acesta considera ca o posibila revenire a pietei ar putea avea loc in noiembrie, impulsionata de anunturile companiilor privind rezultatele financiare inregistrate la finalul primelor 9 luni din anul 2017.

Citeste si:
PNRR nu a fost perfect | Cum a pierdut România banii pentru irigații
PNRR nu a fost perfect | Cum...

“Daca vom avea un sezon de rezultate financiare pozitive, atunci anunturile companiilor din noiembrie s-ar putea sa contrabalanseze sentimentul negativ indus recent de mediul politic”, adauga brokerul.

BRD este prima companie de talie mare care isi va publica rezultatele financiare la 9 luni, anuntul fiind asteptat vineri, 3 noiembrie. Medlife (6 noiembrie)si Petrom (9 noiembrie) sunt urmatoarele pe lista, in vreme ce restul marilor companii de pe bursa isi vor anunta cifrele in partea a doua a lunii.

Procentele din articol si grafic au fost calculate avand in vedere preturile inregistrate la inchiderea sedintelor bursiere din data de 30 septembrie

Citeste si:
VIDEO | UE dă undă verde pentru aprobarea PNRR pentru România
VIDEO | UE dă undă verde...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri