Romania, vicecampioana europeana la crestere economica in 2017 (dupa Irlanda), va pierde acest loc in 2018, insa se va plasa pe locuri “fruntase” la inflatie si deficit bugetar - cele mai mari din UE si deficit de cont curent (locul doi dupa Cipru) in 2018, conform previziunilor de primavara publicate de Comisia Europeana. Institutia ofera si un raspuns la intrebarea care bantuie mediul institutional din Romania in ultima vreme: cine este de vina pentru inflatia in crestere?

Dupa doi ani consecutivi de scadere a preturilor de consum, inflatia a redevenit pozitiva in 2017, in ciuda reducerii TVA si a eliminarii supraaccizei la carburanti (in ianuraie 2017), noteaza Comisia in raportul mentionat. Inflatia a inceput sa accelereze in a doua jumatate a anului trecut, in principal din cauza cresterii preturilor alimentelor si energiei (aceasta din urma fiind provocata atat de cresterea preturilor la combustibili la nivel mondial, cat si de reintroducerea supraaccizei la carburanti in octombrie 2017).

Inflatia a continuat sa accelereze la inceputul anului 2018, dupa disparitia efectului avut de reducerile de taxe de la inceputul lui 2017, ajungand la 4% in martie (indicele armonizat - IAPC).

Comisia Europeana estimeaza ca inflatia (dupa definitia europeana) va ajunge la 4,2% la finalul lui 2018 (cea mai mare din UE, urmata de Estonia cu 2,9%) si va scadea abia in 2019, la 3,4%, pe masura ce preturile la energie se tempereaza.

Consumul privat se tempereaza pentru ca inflatia reduce venitul real

In privinta evolutiei de ansamblu a economiei, Comisia estimeaza o decelerare a avansului PIB la 4,5% in 2018 si la 3,9% in 2019.

Citeste si:
De ce cresc dobanzile si cine le poate influenta?
Iancu Guda: De ce cresc...

Comisia mai noteaza ca PIB-ul Romaniei a crescut in 2017 (cu 6,9%) datorita boom-ului in consumul privat, stimulat de masurile de relaxare fiscala. Acesta, insa, ar urma sa incetineasca in 2018, deoarece cresterea nominala a salariilor se modereaza, iar inflatia in crestere afecteaza venitul disponibil real. Totusi, consumul privat va ramane principalul motor al cresterii economiei.

In aceste conditii, importurile vor continua sa creasca mai rapid decat exporturile in 2018 si in 2019, iar deficitul de cont curent se va adanci la 3,6% din PIB anul acesta si la 3,9% din PIB anul viitor (cele mai mari valori din UE, cu exceptia Ciprului)

Si deficitul bugetar in Romania va fi, de departe, cel mai mare din UE, respectiv 3,4% din PIB in 2018 si 3,8% din PIB in 2019 (peste limita admisa in UE de 3% din PIB) din cauza cheltuielilor supradimensionate. Romania se desprinde clar de pluton, avand in vedere ca urmatoarea clasata este Spania, cu un deficit bugetar estimat la 2,6% din PIB in 2018.

Printre cauzele depasirii limitei de deficit se numara si cresterea salariilor in sectorul bugetar.

Citeste si:
Premierul raporteaza "depasiri de plan" iluzorii! Ce omite?
Investitiile straine, cu care...

„Legea salarizarii unitare in sectorul public, adoptata in vara anului 2017, a determinat majorarea cu 25% a salariilor publice brute in ianuarie 2018 si prevede cresteri suplimentare pentru medici si profesori. (...) Se preconizeaza ca deficitul va atinge 3,8% din PIB in 2019, determinat de cresterea transferurilor sociale si a investitiilor publice”, mai noteaza Comisia Europeana.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Oficial Finante: Casele de marcat electronice salveaza bugetul!