Ministerul Finantelor arata ca incasarile la buget din TVA sunt pe primul trimestru la doar 91,4% din programul asumat de Guvern, ceea ce reprezinta o restanta majora in colectare, scrie G4Media.

Potrivit raportului oficial al Finantelor pentru executia bugetara din primul trimestru, statul roman stabileste restante mari si la accize (doar 86,7% din programul asumat), in timp ce cresteri peste program se inregistreaza la impozitul pe venit, veniturile nefiscale si contributiile de asigurari.

Pentru cine reprezinta o problema?

Neindeplinirea programului la TVA este extrem de problematica din doua motive. In primul rand, bugetul pe 2018 a fost construit pe o majorare semnificativa a incasarilor din TVA, iar executia pe primul trimestru arata ca proiectia este nerealista. In al doilea rand, executia deficitara arata slaba capacitate a ANAF de a atrage banii din piata.

Realizarea programului bugetar pe trimestrul 1 – incasari (sursa: Ministrul Finantelor)

Citeste si:
Ungaria ameninta sa blocheze bugetul UE pentru 2021-2027. Afla motivul
Ungaria ameninta sa blocheze...

ANAF este condus de Ionut Misa, fostul ministru al Finantelor in guvernul Tudose si artizanul bugetului pe 2018. In paralel cu Misa insa, un control major asupra esaloanelor superioare din Fisc il exercita Bogdan Stan, actual membru al conducerii Curtii de Conturi si unul dintre cei mai loiali aliati ai lui Liviu Dragnea.

Ce spune raportul privind executia bugetara pe trimestrul I

Din analiza executiei bugetare pe primul trimestru al anului 2018 se poate concluziona faptul ca nivelul incasarilor bugetare este sub nivelul programului trimestrial, in principal ca urmare a nerealizarii veniturilor programate a fi incasate de la UE.

Cheltuielile bugetare efectuate in primul trimestru al anului 2018 s-au situat sub nivelul programat in cazul majoritatii titlurilor de cheltuieli, niveluri mult sub cele estimate inregistrandu-se in cazul cheltuielilor cu dobanzile, cheltuielile din titlul Alte transferuri in care sunt cuprinse, in principal, contributia la Uniunea Europeana si la alte organisme internationale si transferurile catre operatorii economici cu capital de stat, precum si in cazul cheltuielilor aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Este necesar ca la nivelul ordonatorilor principali de credite sa fie luate masuri care sa conduca la diminuarea discrepantelor intre cheltuielile programate si cele efectuate, precum si in ceea ce priveste implementarea proiectelor finantate din fondurilor externe nerambursabile in vederea cresterii gradului de absorbtie.

Citeste si:
Guvernul a aprobat proiectul privind incubatoarele si acceleratoarele
Guvernul a aprobat proiectul...

In ceea ce priveste incasarile bugetare, ar trebui sa fie intensificate eforturile pentru asigurarea realizarii programului de incasari stabilit pe baza legii bugetului de stat, in special in ceea ce priveste veniturile fiscale (TVA, accize, impozit pe profit).

Deficitului bugetar se situeaza sub nivelul programat pentru perioada analizata, respectiv de 4.458,5 milioane lei (-0,48% din PIB) fata de nivelul prognozat de 8.956,8 milioane lei (-0,97% din PIB) si ca urmare apreciem ca la acest moment nu sunt elemente de natura de a afecta pragul stabilit al deficitului bugetar pentru anul 2018.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Sistemul Informatic National pentru Adoptie va fi infiintat