Franta si Croatia se vor confrunta in finala Cupei Mondiale, care are loc duminica, o intalnire neasteptata intre una dintre fondatoarele Uniunii Europene si unul dintre cei mai noi membri. In contextul in care Franta este indicata ca favorita in sondaje, lucrurile nu sunt la fel de clare in ceea ce priveste perspective economice in anul urmator ale celor doua state. Francezii sunt mai fericiti, mai bogati si traiesc mai mult decat croatii. In schimb, croatii fac mai mult sport si beau mai putin, noteaza Bloomberg. Intrebarea ramane: cine castiga?

In drumul spre finala, echipa Frantei a inscris 10 goluri si a incasat 4. Croatia are un avans la acest capitol, inscriind 12 goluri si incasand 5. Nationala pregatita de Didier Deschamps a reusit sa se califice dintr-o grupa formata din Danemarca, Peru si Australia, iar apoi, in fazele eliminatorii, a dispus de Argentina, Uruguay si Belgia.

In ciuda unei grupe mult mai grele ca a francezilor, cu Argentina, Islanda si Nigeria, Croatia s-a calificat in optimile de finala de pe primul loc. Apoi, in drumul spre finala de la Moscova, a reusit sa elimine Danemarca, Rusia si Anglia.

Situatia inca nu este sigura in privinta castigatoarei, dar lucrurile par destul de clare in ceea ce priveste perspectivele economice in anul urmator, noteaza Bloomberg.

Economia Croatiei are o crestere mai rapida ca a Frantei

Cresterea economica a Croatiei este prognozata sa o intreaca pe cea a Frantei atat anul acesta, cat si anul urmator. Produsul Intern Brut al Frantei va creste cu 1,7% in 2018 si cu 1,7% in 2019, in timp ce PIB-ul Croatiei va inregistra o crestere de 2,6% in 2018 si de 2,5% in 2019.

Intrebarea ramane, insa: cine va castiga? Franta are un trecut mai avantajos decat al Croatiei in ceea ce priveste competitiile sportive, castigand Cupa Mondiala din 1998 si Campionatul European, doi ani mai tarziu. De asemenea, are si o plaja mai mare de selectie de tineri din care pot forma o echipa de jucatori, dar inclina sa petreaca mai mult si sa nu fie atat de sportivi precum croatii.

In ceea ce priveste numarul de aparitii la Cupa Mondiala, Franta are 15, participand pentru prima oara in aceasta competitie in 1930, in timp ce Croatia are doar 5 participari, prima in 1998. Cea mai buna performanta a francezilor a fost castigarea Cupei Mondiale in 1998, disputata pe teren propriu, in timp ce croatii se mandresc doar cu locul al treilea, obtinut in acelasi an.

Franta are mai multi tineri care ar putea sa joace fotbal decat Croatia, 7,9 milioane in comparatie cu 513.000. In schimb, proportia populatiei masculine care nu face exercitii fizice este mai ridicata in randul francezilor (19%), comparativ cu croatii (15%).

Finala Cupei Mondiale 2018: francezii consuma mai mult alcool

Mai mult, consumul anual de alcool pe cap de locuitor este mai ridicat in randul francezilor (11,7 litri) comparativ cu al croatilor (10,3 litri).

Speranta de viata este mai mare in randul cetatenilor din Franta, 82,7 ani, tara care are o populatie de 67,1 milioane de locuitori, in timp ce in Croatia speranta de viata este de 78 de ani, la o populatie de 4,29 milioane de cetateni.

Francezii sunt mai fericiti decat croatii, ocupand locul 23 in clasamentul World Happiness Report, in conditiile in care Croatia ocupa pozitia 82.

Franta este favorita acestei finale. O analiza Goldman Sachs indica, de asemenea, Franta drept castigatoare, cu un procent de 63%. Inainte de startul Cupei Mondiale, Goldman Sachs a folosit 200.000 de modele statistice, a analizat date despre jucatori si cele mai recente performante ale echipelor si a derulat un milion de simulari ale turneului. Rezultatul a fost ca Brazilia va ridica trofeul pe 15 iulie. Avand in vedere ca prezicerea nu s-a adeverit, ar trebui luat in considerare faptul ca a doua alegere a fost Franta.

Finala Franta-Croatia se joaca duminica, 15 iulie, la ora 18.00, in direct pe TVR 1.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri