Judetul Arges are una dintre cele mai competitive piete ale fortei de munca din Romania, dominata de companii din industria producatoare de automobile, care se lupta pentru a atrage ”gulerele albastre” ale chiar si din cele mai mici localitati. Autobuzele cu muncitori fac naveta si cate 60 de km intre sate si fabricile din Mioveni, Pitesti sau Campulung.

La o populatie activa civila a judetului de aproximativ 256.700 de oameni (ianuarie 2018), rata somajului din ultimii opt ani a avut un constant trend descrescator: de la 4,5% in 2010, la 2,9% in ianuarie 2017 si chiar 2,2% in iunie 2018.

Peisajul angajatorilor, ca numar de firme, a revenit la volumele anterioare crizei economice, in figura 1 putand fi comparata distributia firmelor, in functie de numarul de angajati si localizare, intre anul 2007 si 2017. Spre deosebire de alte zone ale tarii in care capitalele de judet aproape ca detin monopolul companiilor mari angajatori, in cazul judetului Arges lucrurile stau diferit (tabelul 1): cel mai mare angajator este in Mioveni (Automobile Dacia SA), iar sase din primii 10 angajatori sunt din afara Pitestiului (trei in Mioveni, iar restul in Campulung, respectiv comunele Geamana si Bascov apropiate de Pitesti). Acest trend s-a accentuat in ultimii 10 ani.

In prezent, cei mai mari 10 angajatori la nivelul judetului Arges au cumulat aproximativ 33 de mii de angajati, recuperand cele 10 mii de locuri de munca pierdute in perioada 2008-2011 (figura 2). In municipiul Pitesti, cei mai mari 10 angajatori au recuperat aparent numai un sfert din locurile de munca pierdute pana in anul 2011. In realitate, aceasta forta de munca (aproximativ 7.000 de oameni) a fost absorbita de companiile Adient Automotive Romania SRL si Leoni Wiring Systems Pitesti SRL localizate in proximitatea Pitestiului.

Citeste si:
Valeriu Gheorghiță a vaccinat românii din locul său natal
FOTO: Valeriu Gheorghiță,...

Industria de automobile reprezinta principalul angajator la nivel judetean, conform cifrelor medii ale anului 2017 (figura 3). Sase din primii zece angajatori apartin acestei industrii si ofera peste 29.400 de locuri de munca, dintre care jumatate sunt la Automobile-Dacia SA (peste 14.000). Se observa (figura 4) si o crestere sustinuta a companiei Lear Corporation Romania SRL (producator de sisteme electrice pentru automobile), compania triplandu-si numarul de noi angajati in ultimii cinci ani (depasind 6.000).

De asemenea, este de remarcat si intrarea pe piata locala a fortei de munca a producatorului de scaune pentru autovehicule Adient Automotive Romania srl, care in numai trei ani a atras peste 4.500 de angajati. O crestere importanta (de peste trei ori in cinci ani) a avut-o si compania Leoni Wiring Systems Pitesti SRL, care a ajuns la aproximativ 3000 de angajati.

Citeste si:
Analiză VTEX România:Provocările retailului la un an de la...
Analiză VTEX România:...


Dintre angajatorii care nu apartin industriei de automobile se remarca producatorul de mezeluri Caroli Foods Group srl, distribuitorul de medicamente Fildas Trading SRL, transportatorul Quehenberger Logistics SRL si institutul de cercetari nucleare, fiecare cu 8-900 de angajati.


In contextul unei competitii acerbe pentru captarea fortei de munca, departamentele de resurse umane ale firmelor argesene concep pachete salariale din ce in ce mai atractive, cuprinzand inclusiv specializarea personalului necalificat si asigurarea transportului din zonele rurale.

Sursa foto: Hanna Kuprevich / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
ICSS Romania
ICCS este o companie de consultanta si training in Business&Competitive Intelligence.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri