In editia din 2018 a Indicelui Global al Sigurantei Alimentare, realizat de Economist Intelligence Unit, Corteva Agriscience si divizia de a agricultura a DowDuPont, Romania a obtinut un scor total de 68,9 puncte, cu un punct in plus fata de editia din 2017. In acest an au fost analizate 113 tari din toata lumea, in functie de mai multe criterii, printre care calitatea si siguranta alimentelor, disponibilitatea hranei si accesibilitatea acesteia. Pe ce loc s-a situat Romania, ce tari a depasit si cine este inaintea ei?

Romania se situeaza pe pozitia a 38-a in Indicele Global al Sigurantei Alimentare (GFSI), clasament realizat de Economist Intelligence Unit, Corteva Agriscience si divizia de a agricultura a DowDuPont, cu un scor total de 68,9 puncte - o imbunatatire cu un punct fata de anul 2017. Dintre cele trei criterii analizate Romania s-a clasat pe locul 32 in lume in functie de criteriul ”Calitatea si siguranta alimentelor”, pe pozitia 35 in privinta criteriului ”Disponibilitatea hranei si pe locul 43 la capitolul ”Accesibilitatea hranei”.

Romania a obtinut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un numar mare de categorii analizate de Indicele Global al Sigurantei Alimentare. Astfel, a fost remarcata existenta unui mediu favorabil pentru siguranta alimentara, dar si o varietate mare de surse de finantare pentru fermieri. La aceasta se adauga un risc scazut ca rata de urbanizare sa afecteze productia agricola.

Raportul mentioneaza dedicarea autoritatilor romane pentru cresterea standardelor alimentare, existenta unui ghid pentru o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, prezenta unei strategii de imbunatatire a alimentatiei si colectarea de date privind deficientele populatiei cauzate de nutritie. Siguranta alimentara din Romania este sustinuta de existenta unei capacitati suficiente de stocare a mancarii, potrivit indicelui. De asemenea, romanii au acces foarte bun la surse de apa potabila, precum si o retea bine dezvoltata de magazine alimentare.

In acelasi timp, Romania a inregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achizitionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol si volatilitatea productiei agricole. Motivul: Romania a raportat diferente mari intre productiile agricole inregistrate anual in ultimele doua decenii.

Dintre tarile din regiune, Cehia (locul 24), Polonia (locul 26), Ungaria (locul 30), Grecia (locul 33), Slovacia (locul 35) se situeaza inaintea Romaniei in Indicele Global al Sigurantei Alimentare. Tari precum Rusia (locul 42), Bulgaria (locul 47), Turcia (locul 48), Serbia (locul 53), Ucraina (locul 63) se situeaza dupa Romania in clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit, Corteva Agriscience si divizia de a agricultura a DowDuPont.

Singapore, pe primul loc in Indicele Global al Sigurantei Alimentare

Pentru prima data in istoria acestui indice, Singapore ocupa prima pozitie in GFSI 2018. Singapore este pe primul loc datorita cresterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor in intervalul 2012-2018, precum si ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodarie pentru achizitia mancarii – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicata. Dincolo de cresterea PIB-ului, Singapore, dintre toate tarile analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Rezultatele acestei cercetari arata ca tarile cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au inregistrat in 2018 cele mai mari cresteri, semnaland o orientare spre adoptarea unor masuri de securitate alimentara mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole si cresterea capacitatii de productie utila pentru a hrani o populatie aflata in crestere sunt considerate principalele motive ale imbunatatirilor consemnate de raport.

Efectele schimbarilor de mediu asupra sigurantei alimentare

In 2017, GFSI a inclus o categorie noua dedicata mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbarile climatice si de adoptare a unor practici sustenabile in agricultura. Folosind informatii despre schimbarea temperaturii, despadurirea terenurilor si epuizarea resurselor de apa, categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a fost utilizata pentru masurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra tarilor din GFSI. Romania s-a clasat pe locul al 13-lea la acest criteriu.

Faptul ca indicele a luat in calcul si date din categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a facut ca scorul mediu al tarilor cu venituri ridicate sa scada mai mult decat cel al celor din alte grupe de venit.

„Includerea categoriei „Resurse si Capacitate de adaptare” ofera liderilor globali un nou instrument de masurare a securitatii alimentare si ne ajuta sa vedem consecintele pe care le au actiunile noastre pe termen lung in materie de schimbari climatice. Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expusi, ofera liderilor din domeniul agricol sansa unei mai bune pozitionari pentru a raspunde acestor provocari. Sa stim cum se intrepatrund aceste riscuri si ce inseamna fiecare dintre ele luat individual, ofera sansa de a diminua o parte din pericole si de a ne adapta mai bine pentru viitor”, declara Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader in cadrul Corteva Agriscience.

GFSI a ajuns la concluzia ca schimbarile climatice globale induc un grad de nesiguranta in producerea si distribuirea hranei si creeaza probleme noi, fara precedent. Anticiparea este mai dificila pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importanta.

SUA: Politicul infliuenteaza siguranta alimentara

In ciuda imbunatatirilor evidentiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate si accesibilitate a alimentelor, in general a scazut calitatea mancarii si nivelul sigurantei alimentare, in parte datorita unei diete slab diversificate si a unei calitati slabe a proteinelor. Au fost consemnate imbunatatiri in adoptarea unor directii si strategii nutritionale nationale, precum si in lanturile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arata ca tarile ar trebui sa faca mai mult pentru siguranta si calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lantul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a inregistrat o scadere a pozitiei Statelor Unite in GFSI. SUA au ocupat in intervalul 2012 si 2016 prima pozitie, dar anul acesta sunt pe pozitia a treia, la egalitate cu Regatul Unit. Scaderea reflecta o rata lenta de implementare a unor imbunatatiri comparativ cu alte tari, fara a se inregistra o diminuare a punctajului general al tarii (85 de puncte in 2018, fata de 84,6 in 2017). Din anul 2016 SUA a inregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politica, fapt care a impiedicat evolutia securitatii alimentare in intervalul 2016 si 2018. Amenintarea venita cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o crestere a pretului alimentelor, ceea ce va afecta in continuare punctajul SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri