FMI: Majorarea salariilor si modificarile anuntate pentru pensii ar trebui reevaluate! Care este pericolul?

Majorarea salariilor din sectorul public si modificarile programate a fi aduse pensiilor ar trebui reevaluate, lupta impotriva coruptei trebuie sa continue, consolidarea institutiilor ce se ocupa de investitiile publice si reluarea reformelor structurale sunt necesare pentru reducerea decalajului major de dezvoltare pe care il inregistreaza Romania! Acestea sunt doar cateva din numerosele “recomandari” transmise de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) Guvernului de la Bucuresti la finalul vizitei in Romania.

Potrivit acestora, majorarea salariilor din sectorul public si modificarile programate a fi aduse pensiilor ar putea avea implicatii negative asupra sustenabilitatii fiscale si cresterii economice pe termen lung.

Ingrijorarile legate de incadrarea Romaniei in limita de deficit de 3% din PIB (in absenta unor masuri de suplimentare a veniturilor sau de reduceri de cheltuieli) si de structura rigida a cheltuielilor publice (alocari mari catre cheltuielile cu salariile si asistenta sociala, in detrimentul investitiilor) sunt, de asemenea mentionate de oficialii FMI.

O consolidare fiscala ar crea spatiu de manevra pentru politica fiscala, reducand astfel vulnerabilitatea economiei fata de socurile interne si externe. In pofida mai multor ani de crestere economica puternica, deficitul bugetar a avut evolutie ascendenta, nu una descendenta, asa cum ar trebui sa se intample in perioadele bune, iar atingerea tintei pentru anul 2018 inca prezinta riscuri in absenta unor masuri suplimentare. In acelasi timp, structura cheltuielilor publice se indreapta din ce in ce mai mult catre elemente rigide in detrimentul investitiilor publice. Bugetul pe anul 2019 si cadrul fiscal pe termen mediu trebuie sa vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana (UE) si sa mentina datoria publica exprimata ca pondere in PIB pe o traiectorie descendenta. Aceasta presupune masuri de calitate ridicata. In acest sens, initiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice - analizele de cheltuieli si achizitia centralizata - sunt binevenite. Esentiala este, de asemenea, modernizarea administratiei fiscale”, se subliniaza in comunicat.

Fondul suveran de investitii trebuie sa respecte cele mai bune practici

Lupta impotriva coruptiei, reformele structurale, dar si beneficiile acestora sunt mentionate si ele, din nou, printre recomandarile FMI.

”Pentru a spori potentialul de crestere sunt necesare reforme structurale bine tintite si o buna guvernanta. Consolidarea institutiilor ce se ocupa de investitiile publice continua sa reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructura pe care il inregistreaza Romania, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbtii a fondurilor europene. Guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat poate fi imbunatatita, iar exceptiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investitii avut in vedere ar trebui sa respecte cele mai bune practici la nivel international. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue deoarece reducerea coruptiei contribuie la cresterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor si la dezvoltarea competitivitatii. Unele initiative legislative recente au generat incertitudini, au creat ingrijorari legate de buna guvernanta si de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei cresteri sustinute pe termen lung”, se precizeaza in documentul citat.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Plafonarea gradului de indatorare, binevenita

Pe de alta parte, reprezentantii FMI spun ca activitatea economica din Romania se mentine puternica, somajul inregistrand minime istorice, iar ingrijorarile legate de supraincalzire s-au mai temperat, data fiind recenta incetinire a ritmului de activitate. In plus, presiunile inflationiste din acest an par a fi atins deja nivelul maxim.

Banca Nationala a Romaniei a intarit politica monetara si managementul lichiditatii, contribuind astfel la mentinerea sub control a presiunilor inflationiste. In continuare, ar trebui mentinuta inclinatia de intarire a politicii monetare pentru a ancora anticipatiile inflationiste si a limita riscurile externe. Sanatatea sistemului financiar s-a imbunatatit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populatiei va contribui la mentinerea stabilitatii financiare”, mai spun oficialii FMI.

O echipa a Fondului Monetar International (FMI) condusa de seful misiunii pentru Romania, Jaewoo Lee, a vizitat Bucurestiul in perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evolutiile recente in plan macroeconomic si in planul politicilor.

Delegatia FMI a avut intalniri cu Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, cu Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si cu alti oficiali guvernamentali, cu reprezentanti ai sectorului privat si ai organizatiilor societatii civile.

Citeste si:
Metrorex nu şi-a plătit dările la stat, însă a mărit salariile
Drulă: Metrorex nu şi-a...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri