Ministerul Mediului are in vedere bugetarea, si in 2019, a programului "Rabla pentru electrocasnice", iar ghidul de finantare ar putea fi modificat prin adaugarea si de alte echipamente, precum televizoarele, a declarat sambata, la Antena 3, ministrul de resort, vicepremierul Gratiela Gavrilescu, scrie Agerpres.

"Am lansat pe 16 decembrie un program pilot "Rabla pentru electrocasnice", care s-a constatat ca, intr-adevar, ceea ce am stiut noi este si un succes. In cateva zile romanii s-au inscris, foarte repede (...) Romanii au o mare dorinta de a-si inlocui produsele, echipamentele electrocasnice, cele care sunt energofage cu produse de ultima generatie, care au eficienta energetica ridicata. Asta inseamna si un consum de energie scazut inseamna, din punct de vedere estetic in propria casa, ceva bun si sa nu uitam ca trebuie sa mai indeplinim si o tinta de tara pentru echipamentele electrocasnice si electronice. Pentru acest program o sa lucram alaturi de producatori, de instalatori, de colegii mei, pentru ca sa imbunatatim ghidul de finantare pentru produse, echipamente electrocasnice. Deci si pentru anul acesta ne gandim sa bugetam acest proiect.(...) Am ales cele trei echipamente, masini de spalat, frigidere si aparate de aer conditionat tinand cont ca sunt cele mai folosite(...) Pentru proiectul pilot am lansat proiectul cu cele trei echipamente, acum pentru 2019 ne gandim sa modificam ghidul de finantare prin adaugarea si de alte echipamente.(...) Cand spun echipamente electrocasnice, pe langa masini de spalat, pe langa frigidere, pe langa aere conditionate, sa introducem si televizoarele", a afirmat ministrul Mediului.

Intrebata daca va exista un program "Rabla si pentru motociclete", Gratiela Gavrilescu a raspuns ca au fost discutii mai mult pentru biciclete electrice, "dar acum mi-ati dat o idee". In ceea ce priveste programul "Rabla" pentru autoturisme, ministrul Mediului a precizat ca Guvernul cauta resurse si pentru finantarea acestui program.

"Programul Rabla este cel mai longeviv program guvernamental. Anul trecut a fost a 14-a editie, anul acesta va fi a 15-a editie. Iar anul trecut Guvernul PSD-ALDE a gasit resursele financiare, astfel incat sa mareasca, sa dubleze numarul de prime de casare. Anul trecut am acordat 50.000 de prime de casare pentru toti cetatenii care au dorit sa-si cumpere o masina noua. In acelasi timp, este programul "Rabla" pentru reinnoirea parcului auto, prin care acordam cel mai mare voucher din Europa, de peste 10.000 euro pentru achizitionarea unei masini nepoluante, 100% electrice. Incercam sa gasim ca, de fiecare data, resurse si pentru 2019, inclusiv pentru finantarea si acestui program. Rolul nostru acesta este, sa gasim solutii, nu sa aruncam proiecte care functioneaza bine, sa le bagam intr-un sertar. Dimpotriva, toate proiectele bune le-am scos din sertar si cred ca o lege a continuitatii, nescrise, ar trebui sa functioneze pe orice guvernare si sa nu tina nimeni cont de ambitii proprii", a mai spus ministrul Mediului.

Incepand din 19 decembrie 2018, persoanele fizice s-au putut inscrie in Programul "Rabla pentru Electrocasnice" in aplicatia informatica disponibila pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

Ministerul Mediului anunta, la acea data, ca la putin peste o ora de la deschiderea Programului "Rabla pentru electrocasnice", din bugetul total de 20 milioane de lei, au fost rezervate vouchere in valoare de peste 7,4 milioane de lei, aproximativ 40% din valoarea totala. In acel moment, sistemul AFM procesa circa 100 de cereri pe minut.

Sursa foto: By wellphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri