La doar 12 ore de la debutul sesiunii de inscriere in cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice 2019, bugetul alocat, in valoare totala de 40 de milioane de lei, a fost epuizat, potrivit datelor postate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

La editia anterioara a programului, lansata pe data de 19 decembrie, 40% din totalul finantarii de 20 de milioane de lei s-a epuizat la putin peste o ora de la deschiderea oficiale a sesiunii. In acel moment, sistemul AFM procesa circa 100 de cereri pe minut, arata Agerpres.

Conform datelor Ministerului Mediului, publicate la ora 13:00, in sesiunea din acest an a Programului Rabla pentru electrocasnice, cele mai multe vouchere au fost rezervate in Municipiul Bucuresti, urmat de judetele Prahova si Dolj. In acelasi timp, majoritatea tichetelor s-a rezervat pentru televizoare, aparate frigorifice si masini de spalat rufe.

Finantarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acorda sub forma de vouchere, in vederea achizitionarii de echipamente electrice si electronice de uz casnic.

Astfel, sunt acordate 200 de lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A++, 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++, 300 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A++, 400 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A+++, 400 lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A+++.

De asemenea, in schimbul predarii unui echipament vechi si pentru achizitia unui televizor cu eficienta energetica A si A+, consumatorul primeste un voucher in valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficienta energetica A++ si A+++, suma creste la 400 de lei. Editia a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a devenit accesibila pentru orice persoana fizica, incepand de vineri, 24 mai, de la ora 10:00. Inscrierile s-au putut face online in aplicatia AFM postata pe site-ul institutiei, la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/.

In prima etapa din procesul de inscriere, solicitantul a trebuit sa completeze urmatoarele informatii in campurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail si numarul de telefon mobil valide, daca acestea exista, respectiv declaratia pe propria raspundere potrivit careia nu inregistreaza obligatii de plata la bugetul de stat si bugetul local. Aceasta declaratie este predefinita si se completeaza prin bifare.

Mai departe, solicitantul a completat acordul cu privire la prelucrarea de catre Autoritate a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achizitioneaza si eficienta energetica a acestuia (de la A+++ la A++). Dupa completarea tuturor campurilor din aplicatia informatica, aceasta genereaza, automat, un mesaj de confirmare, care contine numarul unic al inscrierii si codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga in contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis catre solicitant si prin email.

Dupa inscrierea solicitantului si primirea mesajului de confirmare se procedeaza la aprobarea finantarii, iar lista solicitantilor aprobati se afiseaza pe site-ul AFM.

In momentul in care se regaseste pe lista afisata, solicitantul acceseaza contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va gasi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizica se poate adresa comerciantilor pentru a cumpara echipamentelor eligibile.

Potrivit AFM, in perioada 29 mai - 10 iunie 2019, se organizeaza sesiune de inscriere in vederea validarii comerciantilor, in cadrul Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice).

Prima editie a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" a devenit operationala pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei. Estimarile Ministerului Mediului aratau, la acel moment, ca peste 60.000 de echipamente electrice si electronice de uz casnic folosite puteau fi inlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.

Sursa foto: HomeArt / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri