Senatorul ALDE Daniel Zamfir, presedintele Comisiei economice din Senat, a declarat marti ca discutiile de la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, i-au intarit convingerea ca banca centrala intervine in calcularea ROBOR.

Zamfir a adaugat ca guvernatorul Bancii Nationale a confirmat ca ROBOR "este o intelegere intre banci", intelegere interzisa de Legea concurentei.

"Eu cred ca a fost o discutie extrem de binevenita, mi-a intarit convingerea ca ceea ce eu credeam ca si politica a Bancii Nationale s-a adeverit. Am aflat in cursul audierilor ca Banca Nationala intervine telefonic ca ROBOR sa fie stabilit in cotele pe care le doreste Banca Nationala, am aflat ca se gandeste, se lucreaza acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, intrucat ridica semne de intrebare felul in care acest ROBOR reflecta sau nu piata. Ceea ce mi-a intarit convingerea ca Banca Nationala intervine in calcularea cursului ROBOR. Domnul guvernator a confirmat, de asemenea, ca ROBOR este o intelegere intre banci, intelegere care este interzisa de Legea concurentei", a afirmat Zamfir dupa audierea guvernatorului BNR, scrie Agerpres.

Zamfir a mai precizat ca i-a oferit lui Mugur Isarescu doua carti care "ii vor schimba modul de a privi lucrurile".

"Pentru ca imi place foarte mult lectura si cred ca trebuia si dumnealui sa vada lucrurile astea, (n.r. - i-am oferit) doua carti: o carte scrisa de doi laureati ai premiului Nobel, George Akerlof si Robert Schiller. Cartea se numeste "La pescuit de fraieri" si vorbeste despre economia manipularii si a intelepciunii. Cealalta carte pe care am oferit-o este o carte scoasa de debitorii in franci elvetieni, care se numeste "Romania sub teroarea bancara". Avem aici sute de cazuri care au simtit gustul creditarii in franci elvetieni. Cred ca sunt doua carti pe care domnul guvernator, dupa ce le va citi, categoric isi va schimba modul de a privi lucrurile", a sustinut senatorul ALDE.

In context, Daniel Zamfir a mai precizat ca Romania este astazi cea mai saraca tara din UE, "tara in care cetatenii platesc cele mai mari costuri la dobanzi si in care bancile au profit dublu, chiar triplu fata de UE", iar guvernatorul BNR ar fi trebuit sa identifice solutii de dezvoltare a tarii, impreuna cu Parlamentul, sistemul bancar si Guvernul.

"Apropo de toate discutiile de aici, eu am spus un lucru foarte clar, eu vreau sa constatam unde ne aflam astazi. Suntem in situatia in care practic suntem cea mai saraca tara din UE, cu cel mai mic grad de intermediere financiara, tara in care cetatenii romani platesc cele mai mari costuri la dobanzi si tara in care bancile au profit dublu, chiar triplu fata de UE. Pentru ca ne aflam in aceasta situatie, eu nu sunt aici pus in situatia sa corelez toti acesti termeni si sa dau explicatii in legatura cu acest lucru. De aceea exista Banca Nationala, Guvernul Romaniei, de aceea am solicitat guvernatorului BNR si mi-am exprimat regretul ca nu s-a ridicat la inaltimea functiei domniei sale. Domnia sa, care de-a lungul anilor, a constatat cum stau lucrurile in economia romaneasca cred ca ar fi trebuit sa stea la masa cu Parlamentul Romaniei, cu sistemul bancar, cu Guvernul Romaniei, ca impreuna sa gaseasca metodele ca tara aceasta sa se dezvolte. Noi suntem in situatia aceasta si din cauza neimplicarii sau implicarii a guvernatorului BNR si spuneam ca am ajuns ca noi in Romania am ajuns sa avem cel mai mic grad de intermediere financiara, adica bancile in Romania baga foarte putini bani in economie si obtin profituri mari", a conchis Zamfir.

Mugur Isarescu si membrii Consiliului de Administratie al BNR au fost audiati marti intr-o sedinta comuna a comisiilor economica si de buget-finante din Senat.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri