Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au fost prezenti astazi, 12 februarie, in Parlament, intr-o sedinta comuna a comisiilor economica si de buget-finante din Senat. Conducerea BNR a fost invitata in Parlament pentru a da explicatii cu privire la anumite suspiciuni legate de evolutia indicelui ROBOR.

Sedinta a inceput cu o introducere sustinuta de catre presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, care a precizat ca impartaseste suspiciunile cu privire la o posibila manipulare a indicelui ROBOR, mentionand ca o astfel de ipoteza nu poate fi exclusa avand in vedere ceea ce s-a intanmplat la nivelul Uniunii Europene cu indicele LIBOR. Apoi, Tariceanu a dat cuvantul presedintelui Comisiei Economice, Daniel Zamfir, ce s-a angrenat intr-un schimb de replici dure cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

“Noi, cei din Comisie, apreciem ca ati venit alaturi de intreg Consiliul de Administratie. Audierea de astazi vizeaza exact temele pe care vi le-am prezentat in invitatie, in schimb, va asigur ca si alte teme de interes public care merita atentia vor fi dezbatute ulterior cu alta discutie. Astazi nu vom discuta despre bonusul de pensionare pe care vi l-ati dat. Discutam despre ROBOR si inflatie si despre Raportul de la finalul anului trecut”, a precizat Daniel Zamfir.

In replica, guvernatorul BNR le-a explicat celor din sala ca prezenta sa alaturi de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei la aceasta dezbaterese datoreaza faptului ca a "observat uneori ca exista o confuzie cum ca BNR e condusa de o singura persoana". Isarescu a precizat ca prezenta intregului Consiliu nu a avut drept scop impresionarea audientei ci raspunde legii care guverneaza banca centrala.

Daniel Zamfir a continuat prin a-i resprosa guvernatorului faptul ca a avut mai multe declaratii contradictorii de-a lungul anului cu privire la indicele ROBOR.

"In noiembrie, spuneati ca ROBOR este o problema a bancilor pe care BNR doar o calculeaza. La fel, spuneati, procedati si in legatura cu cursul. In 15 ianuarie spuneati ca ROBOR e principalul instrument de politica monetara. Cand ati spus adevarul?", a intrebat Zamfir.

Guvernul BNR a replicat ca in ambele cazuri a avut dreptate, oferindu-i acestuia mai multe explicatii: "Alimentarea cu lichiditati, inclusiv a Trezoreriei, se face prin aceasta piata. BNR nu are niciun cont pe persoana fizica. Si noi ne luam banii tot prin banci, iar bancile coteaza intre ele. Unele au surplus iar altele au deficit de lichididate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare banca face 2.000 de plati si 3.000 de incasari. In functie de asta au surplus sau deficit de lichiditate. Piata monetara e doar intre banci. De aceea se cheama piata valutara interbancara".

La auzirea cuvantului "intelegere", Zamfir a reactionat imediat precizand ca "in legea Concurentei se spune ca intelegerea intre banci e interzisa!", moment in care Isarescu a revenit asupra discutiei precizand ca "intelegerea de tip cartelar este interzisa, insa ROBOR-ul este o dobanda stabilita intre banci. ROBOR-ul nu este stabilit cartelar! ROBOR nu poate fi cartelizat intrucat exista un culoar de dobanzi intre care acesta se poate plimba. Daca toate bancile ar avea exces de lchiditate ar cobori dobanda la 1,5% si s-ar opri orice dobanda de cartelare. Daca bancile sunt in deficit de lichiditate, ROBORUL creste, iar cand ajunge la 3,5% se pot imprumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate bancile centrale si care functioneaza foarte bine".

Sirul contrelor a continuat de-a lungul sedintei, Mugur Isarescu precizand ca dobanzile la credite nu vor putea scadea atata timp cat nu scade si deficitul bugetar, deficitul extern si inflatia.

"Nu putem duce indicele ROBOR in jos fara sa ducem inflatia si deficitele in jos. Sunteti cu bugetul in fata. Duceti deficitul la 1%, noi suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu", a precizat Isarescu.

Sursa foto: Agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri