Cresterea economica subreda din 2018, confirmata de Institutul National de Statistica (INS). Anul trecut, produsul intern brut a depasit cu putin 940 de miliarde de lei, in crestere, in termeni reali, cu 4,1% fata de 2017. Si de aceasta dat, consumul a “salvat” situatia, cu o contributie de 3,9% la cresterea PIB, in timp ce investitiile si exporturile au avut o contributie negativa.

Evolutia economiei din 2018 a fost, astfel, cu mult sub cea din 2017, cand a crescut cu 7%, si chiar sub cea mai recenta estimare a Guvernului, de 4,5% (revizuita succesiv in scadere de la inceputul anului).

Conform INS, comparativ cu trimestrul III 2018, Produsul Intern Brut in trimestrul IV 2018 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,7%. Fata de acelasi trimestru din anul 2017, PIB a inregistrat o crestere cu 4,1% pe seria bruta si de 4% pe seria ajustata sezonier.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,2%, contribuind cu 3,3% la cresterea PIB. O contributie negativa la cresterea PIB au avut-o: investitiile, cu o contributie de -0,7%, consecinta a reducerii cu 3,2% a volumului; exportul net (-1,8%), consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri si servicii, corelata cu o majorare mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,6%.

In plus, cresterea economica a fost “impulsionata” de variatia stocurilor, care a contribuit cu 2,7 puncte procentuale la avansul de 4,1% al PIB in 2018.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Pe partea de formare, constructiile au avut o contributie negativa la evolutia PIB (-0,3%), ca urmare a reducerii volumului de activitate cu 5,6%.

In schimb, contributii pozitive la cresterea PIB au avut industria (+1%), cu o pondere de 23,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,1%; comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,7%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,9%; agricultura, silvicultura si pescuitul (+0,4%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,4%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (9,9%).

De asemenea, la cresterea PIB au mai contribuit sectoarele: informatii si comunicatii (+0,4%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB, al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%; impozite nete pe produs (+1,0%), cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, al caror volum de activitate s-a majorat cu 10,1%.

Citeste si:
Guvernul alocă 100 mil. euro pentru pregătirea proiectelor de...
Boloș: Fond de 100 milioane...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Lucrările de construcţii nu au ținut cont de Covid-19: urcare de 33% în T1
Setari Cookie-uri