Romania, pe primul loc in UE la ponderea populatiei ocupate in agricultura

Aproape un sfert din populatia Romaniei (23%) era ocupata in agricultura in 2018, ceea ce plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, unde media populatiei ocupate din sectorul agricol era de 4%, potrivit datelor Eurostat.

In randul statelor membre, cea mai ridicata pondere a populatiei ocupate in agricultura se inregistra anul trecut in Romania (23% din totalul angajatilor), Bulgaria (18%), Grecia (11%) si Polonia (10%), in timp ce in domeniul industrial cel mai ridicat procent era in Cehia (37%), Slovacia (32%), Polonia (31%), Slovenia si Romania (ambele cu 30%), scrie Agerpres.

Serviciile reprezinta peste 80% din forta de munca totala in sapte tari: Olanda, Marea Britanie, Belgia, Malta, Franta, Danemarca si Luxemburg.

Trecerea spre sectorul serviciilor este o tendinta care se observa in UE inca din a doua jumatate a secolului XX. In 2018, procentul persoanelor care lucrau servicii din totalul angajatilor era de 74 % in UE, comparativ cu 66% in 2000, in timp ce in industrie procentul a scazut de la 26% in 2000 la 22% in 2018, iar in agricultura s-a injumatatit, de la 8% la 4%. In privinta valorii adaugate, serviciile generau anul trecut 73% din valoarea adaugata totala, industria 25% si agricultura 2%.

Citeste si:
Cât de pregătiți sunt tinerii pentru a pătrunde într-o agricultură...
Florin Constantin, fondatorul...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului
Sursa foto: Fotokostic / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri