Preturile produselor alimentare au crescut constant in ultimul an, in special cele ale legumelor si fructelor, dar ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune ca acestea sunt mai mici decat anul trecut, contrazicand astfel toate statisticile care arata inflatie, deficit bugetar in crestere si, per total, scaderea economiei tarii sub actualul Guvern PSD-ALDE.

"Este un obiectiv maret si e bine ca Banca Nationala ia acest obiectiv (mentinerea preturilor de consum - n. r.) ca politica in domeniu. Dumnealui (guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu - n. r.) se lupta cu preturile, eu ma lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face fata acestor situatii date de vreme, de schimbarile climatice, in asa fel incat sa producem cat mai mult si de buna calitate, pentru a acoperi pe piata ceea ce consumatorul doreste.

Stim insa ca pe piata, prin cerere si oferta, se stabilesc preturile la diferite produse", a declarat ministrul Agriculturii, intr-o interventie telefonica la Romania TV, scrie Agerpres.

Daea a precizat ca urmareste zi de zi preturile produselor alimentare la nivelul intregii tari si ele "sunt mai mici peste tot".

"Eu spun ca preturile pe care le vad astazi in comparatie cu preturile de ieri si cu cele de anul trecut sunt preturi mai mici si le urmaresc in fiecare zi. Urmaresc aceste situatii pe care le avem in tara, pe piata, la produsele agroalimentare. Preturile sunt mai mici peste tot", a adaugat Daea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, la audierile din Comisiile reunite de buget din Parlament, ca anul trecut inflatia a ajuns la 5%, dar spre finalul anului a coborat la 3,5-3,4%. El a afirmat ca in prezent Romania are cel mai ridicat nivel al inflatiei din UE, dar pana la finalul anului pe primul loc va ajunge Ungaria.

Romania a avut, in luna mai 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,4%, acelasi cu cel inregistrat in luna aprilie, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri