Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat miercuri, in cadrul prezentarii raportului anual al BNR ca indatorarea tarii arata bine, datoria nu a crescut ca pondere in PIB, Romania fiind la 35% datorie publica in PIB, noteaza Hotnews.ro.

"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei NU a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e ci ce anume facem cu banii", a spus Isarescu.

”Asistam la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbtiei interne dincolo de potentialul economiei. Cererea excedentara de consum a continuat sa erodeze contul curent. Vedem o crestere economica robusta, in atenuare fata de maximul postcriza inregistrat in anul 2017, bazata in continuare pe consum”, a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca BNR a facut un profit de 1,1 miliarde de lei in 2018, iar 80% din acesta - aproape un miliard de lei - a fost transferat la bugetul de stat. "Diferenta nici vorba sa se dea sub forma de bonusuri pentru conducere. Conducerea nu ia bonusuri ci doar personalul care are merite profesionale deosebite! (...) Profitul BNR se datoreaza administrarea rezervei in valuta. Nu din politica monetara. Emisiunea monetara e pe pierdere.", a precizat acesta.

Legat de ROBOR, guvernatorul a declarat ca nu a fost nicio manipulare a ROBOR. "Au crescut dobanzile pentru ca am intarit politica monetara si am strans lichiditatea din piata. Cresterea ROBOR a fost fireasca, nu manipulata!", s spus Isarescu.

Citeste si:
Cresterea economica in Romania, subiect de film cu super-eroi!
Guvernul tine cu dintii de...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
In ce domenii este Bulgaria mai buna decat Romania?