Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat miercuri, in cadrul prezentarii raportului anual al BNR ca indatorarea tarii arata bine, datoria nu a crescut ca pondere in PIB, Romania fiind la 35% datorie publica in PIB, noteaza Hotnews.ro.

"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei NU a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e ci ce anume facem cu banii", a spus Isarescu.

”Asistam la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbtiei interne dincolo de potentialul economiei. Cererea excedentara de consum a continuat sa erodeze contul curent. Vedem o crestere economica robusta, in atenuare fata de maximul postcriza inregistrat in anul 2017, bazata in continuare pe consum”, a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca BNR a facut un profit de 1,1 miliarde de lei in 2018, iar 80% din acesta - aproape un miliard de lei - a fost transferat la bugetul de stat. "Diferenta nici vorba sa se dea sub forma de bonusuri pentru conducere. Conducerea nu ia bonusuri ci doar personalul care are merite profesionale deosebite! (...) Profitul BNR se datoreaza administrarea rezervei in valuta. Nu din politica monetara. Emisiunea monetara e pe pierdere.", a precizat acesta.

Legat de ROBOR, guvernatorul a declarat ca nu a fost nicio manipulare a ROBOR. "Au crescut dobanzile pentru ca am intarit politica monetara si am strans lichiditatea din piata. Cresterea ROBOR a fost fireasca, nu manipulata!", s spus Isarescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri