Reprezentantii Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) solicita reglementarea tratamentului fiscal aplicat bascisului, fara implementarea unui plafon, respectiv a declaratiei unice in vederea platii CASS.

Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania solicita clarificarea si reglementarea tratamentului fiscal aplicat bascisului in vederea crearii unui sistem fiscal mai relaxat pentru toti jucatorii implicati.

"Tratamentul fiscal aplicat bacsisului incasat presupune ca veniturile din bacsis obtinute de persoanele fizice sa fie considerate venituri din alte surse si impozitate ca atare, prin aplicarea cotei de 10%, indiferent de plafonul sumei castigate din tips. HORA sustine in continuare aceasta initiativa, precum si implementarea intr-un mod transparent si corect, care sa nu afecteze veniturile nete ale angajatului. Astfel, reprezentantii HORA solicita pastrarea propunerii initiale, fara implementarea unui plafon, respectiv a declaratiei unice in vederea platii CASS. Pentru o dezvoltare sustenabila a fortei de munca si pentru transparentizarea industriei, avem nevoie de masuri care sa sprijine operatorii economici, precum si pe angajatii acestora", se arata intr-un comunicat semnat de catre reprezentantii Consiliului Director HORA: Daniel Mischie, presedinte HORA & CEO City Grill, Dragos Petrescu, secretar general HORA & Proprietar City Grill, Ion Biris, vicepresedinte HORA & Fondator LOFT, Liviu Popescu, vicepresedinte & Fondator Fratelli Group si Razvan Crisan – Co- Fondator & CEO Grupul M60.

Ministerul Finantelor va legifera bacsisul, acesta urmand sa fie evidentiat pe bonurile fiscale, incasat de firme si apoi distribuit catre angajati. Pentru bacis nu se vor plati contributii de asigurari sociale (CAS), dar se vor plati, in schimb, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca intr-un an un angajat incaseaza bacsisuri si venituri din alte activitati independente mai mari de 24.960 lei (echivalentul a 12 salarii minime brute).

Proiectul de act normativ al Ministerului Finantelor cuprinde urmatoarele reglementari:

Citeste si:
Bacsisul se oficializeaza in Romania. Care sunt regulile
Bacsisul devine oficial in...
  • definirea bacsisului in vederea evidentierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestora de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii bacsisului potrivit Codului fiscal;
  • instituirea obligatiei de evidentiere pe bonul fiscal a bacsisului incasat de la clienti, in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);
  • evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrarile la domiciliu;
  • se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului;
  • se instituie obligatia operatorului economic de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere. Nivelul bacsisului oferit de client poate varia intre 0% si 15%;
  • se instituie obligatia operatorului economic de a distribui sumele provenite din incasarea bacsisului, integral salariatilor, potrivit unui regulament intern si de a le inregistra in contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct;
  • in situatia in care plata contravalorii consumatiei se face prin ordin de plata si se emite factura, bacsisul se evidentiaza distinct pe aceasta;
  • se lasa la optiunea operatorului economic, posibilitatea marcarii bacsisului pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, in functie de situatia de fapt, respectiv de momentul in care valoarea bacsisului este cunoscuta de catre emitentul bonului fiscal;
  • bacsisul se introduce in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „bacsis”.

Consiliul Economic si Social a dat aviz favorabil proiectului prin care bacsisul oferit de consumatori in restaurante va fi impozitat cu 10%. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, proiectul va intra in sedinta de Guvern saptamana viitoare.

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Fiscalizarea bacsisului, avantaje si dificultati in practica