Legiferarea bacsisului in taximetrie a starnit reactii vehemente din partea reprezentantilor companiilor din aceasta industrie. „Este o tema falsa care alimenteaza o stare de neacceptat in taximetrie!”; „[…]se capuseaza buzunarele din ce in ce mai goale ale taximetristilor”, spune, pentru wall-street.ro, Viorel Radu, presedinte al Asociatiei pentru Drepturile Taximetristilor Independenti. (ADTI)

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent ca aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel incat acesta sa emita, in afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului.

Practic, Guvernul a impus fiscalizarea bacsisului si inregistrarea acestuia pe bon fiscal separat, iar una dintre industriile vizate, pe langa cea HORECA, este cea a taximetriei. Ministrul a subliniat ca aparatele actuale de taxat vor trebui modificate – lucru care, evident, va implica si cheltuieli suplimentare din partea companiilor de taximetrie din tara.

Bacsisul taximetristului a ramas, in prezent, „singura forma care mai sustine aceasta activitate”.

Doar in Bucuresti, in prezent, sunt peste 15.000 de taxiuri cu drept de a circula. Acestora li se adauga cele ilegale sau care nu au licenta de circulatie in Capitala dar, asa cum spun reprezentantii unor companii din domeniu, sunt „in cardasie cu politicieni si Primaria inchide ochii”.

Citeste si:
Glovo introduce în aplicație opțiunea de bacșiș pentru curieri
Glovo introduce în aplicație...

Taximetristii, furiosi

Avem - la nivel national, o serie de institutii ale statului, regii autonome sau entitati economice dezvoltate pe orizontala si verticala, care "graviteaza" in jurul acestei activitati si "capuseaza" buzunarelor din ce in ce mai goale ale taximetristilor, considera Viorel Radu.

„Si cand spunem taximetristi, vorbim despre cei care presteaza efectiv aceste servicii de transport. Fie ca sunt soferi angajati sau cei constituiti ca PFA. Iar cand spunem institutii, spunem Primarii, ARR, RAR, METROLOGIE, REGISTRUL COMERTULUI, ANAF, acum si GUVERN, din care fiecare isi trage partea leului si sub scuza reglementarilor impun taxe fara nicio justificare economica. Noi intelegem nevoia Guvernului de acoperire a unor minusuri in bugetul national pe fondul scaderii TVA la alimente sau a tunurilor financiare pe care le-au dat baietii destepti din institutii si am sugerat autoritatilor statului prin petitii sau sesizari sa stopeze in primul rand evaziunea fiscala uriasa din taximetrie. Dar sa incepi aceste actiuni cu bacsisul taximetristului este cel putin curios si ne arata ca Guvernul sau institutiile abilitate inca nu au curajul sau sunt indecise sa faca ceva in acest sens pentru a nu deranja aceste adevarate industrii sau grupurile de interese existente in aceasta activitate”, subliniaza, vadit frustrat, presedintele asociatiei.

Taximetristul va gasi intotdeauna antidotul sau o solutie, indiferent de reglementari.

El considera ca legea este scrisa pe genunchi, deloc gandita si aliniata cu realitatile din piata taximetriei din Romania.

Citeste si:
Taximetrist condamnat la închisoare pentru o postare pe Facebook...
Taximetrist din Singapore,...

„Sa arunci in piata o asemenea tema ca impozitarea bacsisului in taximetrie inseamna distragerea atentiei de la problemele cu care se confrunta aceasta activitate si un fel de bau-bau pe care Guvernul il arata pentru a ne demonstra ca poate sa fie si mai rau de-atat”.

Cum vor arata viitoarele aparate de taxat

Se pune problema ca din 2016 aparatele de taxat sa fie schimbate, la nivel national, cu unele mai performante, care sa nu mai permita in niciun fel evaziunea fiscala, care sa aiba un GPS incorporat si posibilitatea descarcarii fiscale a incasarilor zilnice in timp real prin Internet catre ANAF.

„Aceste aparate noi de taxat vor trebui sa aiba, pe langa modulul de care povestea ministrul Teodorovici, mult mai multe lucruri decat aceasta posibilitate a eliberarii unui bon fiscal suplimentar pentru bacsis. Vor trebui sa aiba o cheie electronica care va recunoaste soferul angajat la intrarea in programul de lucru descris in contractul de munca cu angajatorul, date despre documentele valabile obligatorii, valabilitatea autorizatiilor, a permisului de conducere sau a atestatului de taximetrist, a numarului zilnic de km efectuati de catre acel taxi, etc. dar si posibilitatea sa se emita un bon fiscal in numele unei firme sau a acestui bon fiscal care sa descrie bacsisul soferului”, detaliaza sistemul Viorel Radu.

Citeste si:
România nu renunță la adoptarea cu unanimitate a deciziilor privind...
Dezacord între miniștrii UE...

Cu alte cuvinte, a discuta in prezent doar despre acest „bacsis” este o tema „impinsa” in fata de catre unele persoane care nu vor si nu doresc sa isi schimbe comportamentul fiscal. „Si aici vorbim despre acea evaziune fiscala facuta cu mana soferului de taxi, care este constrans de catre angajatori sa aduca un anumit plafon de incasari, sa semneze contracte de munca fictive sau pe doua ore, sa inchirieze autorizatii sau sa impuna plan fara sa se tina cont de incasarile efective zilnice”, ofera Radu amanunte privind „mica mafie” din lumea taximetriei.

Solutia?

Daca vom avea in aceasta activitate o salarizare corecta a soferului de taxi, un program de lucru decent in conformitate cu legislatia europeana si un profit in functie de efortul fiecarui taximetrist depus in sustinerea acestei activitati, bacsisul va disparea ca notiune din aceasta activitate, deci Guvernul nu prea o sa aiba ce sa impoziteze, enunta cateva solutii presedintele ADTI.

„Dupa cum vedeti, temele noastre sunt altele, dar pana la rezolvarea acestor probleme pe care le avem in aceasta activitate, asemenea notiuni de impozitare a bacsisului in taximetrie vor ramane intotdeauna un atribut al soferului de taxi si al clientului. Taximetristul va gasi intotdeauna antidotul sau o solutie, indiferent de reglementari. Vom vedea si normele metodologice de aplicare ale acestor "aberatii guvernamentale", fara sa scapam din vedere aceasta activitate in intregul ei, si nu pe module asa cum doresc unii sau altii”, subliniaza el.
Problema tarifului, taxiurilor ilegale … si altele

Oare asta sa fie rezultatul dezastrului economic in care ne aflam? Mai ramane sa impozitati aerul poluat pe care il respiram!

In Bucuresti tariful de 1.39 lei/km nu a mai fost modificat din anul 2009 desi cheltuielile s-au dublat. De asemenea, in continuare in Bucuresti sunt foarte multe taxiuri din Judetul Ilfov care presteaza serviciu de transport in regim de taxi permanent in Bucuresti, fara a avea acest drept.

„Bucuresteniii,sunt expusi continuu unor niveluri nesanatoase de poluare iar calitatea vietii a scazut foarte mult ,taximetristii ilfoveni polueaza pe bucuresteni, incaseaza banii bucurestenilor, taximetristii bucuresteni sunt in faliment iar locuitorii Judetului Ilfov se bucura de un aer curat si o viata prospera deoarece toate taxele si impozitele se duc acolo.Bucurestiul este invadat de masini, autoritatilor se pare ca nu le pasa de acest lucru, cetatenii sufera din cauza acestui lucru iar Guvernul s-a gandit ca trebuie impozitat presupusul ,,bacsis,,primit de taximetrist. Oare asta sa fie rezultatul dezastrului economic in care ne aflam? Mai ramane sa impozitati aerul poluat pe care il respiram!”, indeamna, retoric, Viorel Radu.

Comisia Europeana a lansat recent un avertisment de infringement impotriva Romaniei, pe motiv ca aceasta nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine. De asemenea executivul European a solicitat Romaniei sa ia masuri "rapide si eficiente" pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil. „Iar Guvernul a gasit de cuviinta sa isi suplimenteze veniturile din bacsisul incasat de taximetrisi”, incheie presedintele asociatiei care reprezinta drepturile tuturor taximetristilor.

Scrisoare deschisa catre Prim-Ministru

Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti a trimis recent si o scrisoare deschisa catre Victor Ponta, seful Guvernului, in care sunt subliniate multiplele probleme ale legii de impozitare a bacsisului, in particular in industria taximetriei.

„[…]ati exclus, in ciuda recomandarilor Uniunii Europene si a principiului dialogului social cu societatea civila, consultarile pe aceste teme de politica fiscala cu categoriile socio-profesionale care sunt si vor fi implicate in aceste schimbari, printre care ne enumeram si noi taximetristii. Suntem onorati pentru atentia pe care, atunci cand se pun probleme de natura fiscala si de impozitare, ca echipa dumneavoastra guvernamentala ne are in atentie in mod distinct si direct, dar nu putem sa nu observam, domnule Prim-Ministru, ca beneficiem de aceasta atentie, din pacate pentru cei peste 150.000 de taximetristi la nivel national, numai atunci cand aveti in intentie sa pagubiti aceasta categorie socio-profesionala, si nu pentru a aduce un plusvaloare acestei activitati”, a atras atentia institutia non-guvernamentala.

„Asteptam de la dumneavoastra si de la echipa guvernamentala pe care o conduceti de aproape patru ani, masuri care sa imbunatateasca aceasta activitate. Aveti, la nivel national, o activitate care in momentul de fata a scapat de sub controlul moral, fiscal si administrativ al autoritatilor publice si care acum reprezinta o imagine a tot ceea ce nimeni nu vrea sa vada sau ignora cu buna stiinta: o imagine a sclaviei, a grupurilor infractionale organizate, a evaziunii fiscale fara precedent in istoria acestei activitati si a neputintei autoritatii statului de a exercita si a aplica legislatia, in litera si spiritul pentru care a fost elaborata de catre institutiile pe care cu intelepciune le conduceti”.

In scrisoarea deschisa se subliniaza ca bacsisul taximetristului a ramas, in prezent, „singura forma care mai sustine aceasta activitate”.

„Haosul legislativ si abuzurile autoritatilor publice, reglementarile mafiote si elaborate prin carciumi sau birouri, evaziunea fiscala fara precedent care ar fi insemnat de mii de ori mai multi bani la bugetul de stat, erau teme mult mai importante si va asiguram, domnule Prim-Ministru, ca aduceau incasari mult mai consistente decat impozitarea bacsisului taximetristului”.

„Este de datoria noastra, ca parte a societatii civile cu care dvs nu doriti sa aveti un dialog institutional, sa aducem la cunostinta Uniunii Europene si a tuturor ambasadelor care au reprezentare in Romania, mesajul si strigatul sclaviei din taximetrie, a haosului legislativ, a evaziunii fiscale si a masurilor incompetente care protejeaza in continuare evaziunea fiscala si mafia din taximetrie. Noi, domnule Prim-Ministru, suntem pe strada. Va asteptam sa fiti clientul nostru macar pentru o zi, si sa ne ascultati povestile si realitatile cu care ne confruntam zilnic in aceasta activitate”.

La finalul scrisorii deschise, reprezentantul taximetristilor subliniaza ca ei nu ar dori acest bacsis, daca ar avea contracte corecte de munca, salarizari corespunzatoare si conditii de munca propice si legale.

Pana in prezent, reprezentantii Guvernului nu au raspuns doleantelor taximetristilor. wall-street.ro va ramane conectata si la aceasta industrie, oferindu-va de fiecare data informatii, rapid, despre schimbarile ce vor avea loc.

Cum vi se pare „legea impozitarii bacsisului” in general si, in particular, in taximetrie? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: Taxi

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri