Asociatia “Micul Print” din Bistrita Nasaud, unul dintre cele mai importante ONG-uri care sprijina copiii cu autism, si-a anuntat incetarea activitatii, ca urmare a modificarilor aduse Codului Penal, care ingreuneaza activitatea de strangere de fonduri a sectorului neguvernamental, scrie Adevarul.

Anul acesta, asociatia, fondata de scriitoarea si jurnalista Ana Dragu, trebuia sa sarbatoreasca 10 ani de activitate. Potrivit acesteia, motivele principale sunt modificarile Codului Fiscal, care se adauga la lipsa sprijinului financiar din partea autoritatilor locale si judetene, care asigura un spatiu fara plata chiriei si cam atat si la refuzul statului roman de a deconta serviciile psihologice oferite de asociatie si plata pentru insotitorii scolari. Asa se face ca asociatia se baza pe declaratiile de 2% din impozitul pe venit, colectate de parinti si depuse anual la administratiile financiare. 20% din venitul asociatiei a fost format din sponsorizari de la firme mici, iar 80% din fonduri provenite din declaratiile de 2% din impozitul pe venit, potrivit Adevarul.

„Ei bine, s-a terminat, bugetul nostru incepand cu acest an este privat de sponsorizari de la firme, caci datorita modificarilor fiscale pentru a mai beneficia de facilitatea de a-si deduce din impozit, firmele trebuie sa aiba o cifra de afaceri de peste un milion de euro. Cele mici trec la microintreprinderi si nu mai platesc deloc impozit pe profit. Adio, asadar, prietenilor si antreprenorilor care ne-au sprijinit sporadic, cu cat si-au permis, cand si-au permis. Adio 20% din buget.(...) Parintii copiilor cu autism din toata tara adunau anual formulare 230 de la rude, prieteni, cunostinte, colegi, diferiti cetateni implicati. Acestea se centralizau in cadrul ONG-urilor si se depuneau cu borderouri la fiecare AFP din tara. Ce s-a trezit Guvernul sa faca? Ei bine, ONG-urile mai pot depune formularele 230 in numele contribuabililor decat cu procuri notariale pe fiecare formular. Nu are sens sa spun ca o procura notariala este mai costisitoare de multe ori decat suma virata in baza unui formular”, mai spune Ana Dragu.

Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Mirela Nemtanu, CEO-ul Hospice Casa Sperantei, a explicat cum afecteaza modificarile Codului Fiscal fundatiile si asociatiile din Romania.

Concret, daca in 2015, 24% din companiile din Romania platitoare de impozit redirectionau 20% din impozitul pe profit catre o cauza sociala, in 2016 procentul a crescut la 30%, adica 119.000 companii ce au donat catre sectorul neguvernamental 270 milioane euro.

Cum se schimba numarul companiilor care pot alege sa redirectioneze 20% catre o cauza sociala odata cu modificarile aduse de PSD? Prin adoptarea OG3/2017 in februarie s-a schimbat incadrarea microintreprinderilor si daca pana atunci era considerata microintreprindere o companie cu o cifra de afaceri de 100.000 de euro, ulterior pragul a crescut la 500.000 de euro si din noiembrie anul trecut pragul s-a ridicat la un milion de euro cifra de afaceri.

“Microintreprinderile nu sunt impozitate pe profit, ci pe cifra de afaceri, ceea ce inseamna ca ele nu pot folosi aceasta facilitate. Prin faptul ca au crescut pragul de la 100.000 euro la 500.000 euro cifra de afaceri pe an a insemnat ca 40% din cele 119.000 companii care ar fi putut sa foloseasca aceasta facilitate nu au mai putut. Pentru anul in curs, estimam ca procentul este dublu”, explica Mirela Nemtanu, CEO-ul Hospice.

Sursa foto: Lemon Tree Images/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri