ONG-urile din "Afacerea secolului", care au condamnat deja statul francez în 2021 pentru deficienţele sale în lupta împotriva încălzirii globale, au anunţat miercuri că cer o sancţiune financiară de un miliard de euro, estimând că încă nu s-a făcut suficient în acest domeniu, relatează AFP, conform Agerpres.

"Nu am făcut progrese în ceea ce priveşte capacitatea statului de a-şi schimba politicile, prin urmare solicităm astăzi instanţei de contencios administrativ executarea integrală şi efectivă a hotărârii din 2021, adică implementarea unor măsuri structurale şi sistemice pentru reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră", a declarat Cécile Duflot, directoare generală a Oxfam Franţa, una dintre asociaţiile solicitante.

"Solicităm, pentru ca această hotărâre să fie efectivă, ca judecătorul să impună o sancţiune financiară de un miliard de euro pentru a forţa statul să acţioneze", a spus ea într-o conferinţă de presă.

Suma de 1,1 miliarde de euro corespunde cu siguranţă celor nouă semestre de întârziere deja acumulate, conform calculelor ONG-urilor, care se bazează pe metoda Quinet, numită după un înalt funcţionar care a publicat în urmă cu câţiva ani un raport privind "valoarea acţiunii pentru climat".

Emisiile de gaz cu efect de seră au scăzut cu 2,7% în Franţa anul trecut, potrivit ultimelor cifre provizorii publicate de Citepa. Cu toate acestea, ONG-urile consideră că această scădere se datorează în principal factorilor conjuncturali (pandemia Covid, războiul din Ucraina sau temperaturile blânde din timpul iernii).

"Statul nu a acţionat într-un mod structural şi structurant, reducerile de emisii sunt legate de factori exogeni care nu sunt controlaţi", a declarat Pierre Terras, de la Greenpeace. O schimbare de direcţie ar putea lua contur, de exemplu, cu "izolarea clădirilor, o altă politică agricolă, mijloace de transport mai puţin poluante...", sugerează Cécile Duflot.

"Ţara noastră îşi păstrează angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", au reacţionat miniştrii pentru tranziţie energetică şi ecologică, Agnes Pannier-Runacher şi Christophe Bechu.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri