Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care relaxează condiţiile de dobândire a cetăţeniei şi extinde posibilităţile de dublă cetăţenie, prevederi ce vizează să atragă mai mulţi lucrători migranţi în contextul penuriei de forţă de muncă şi să reflecte realitatea unei societăţi diverse din punct de vedere etnic de multă vreme, transmit AFP şi Reuters.

Proiectul legislativ a fost înaintat de guvernul cancelarului Olaf Scholz şi aprobat de Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal, după o dezbatere furtunoasă în care deputaţi din opoziţie au acuzat guvernul că devalorizează cetăţenia germană şi adaugă o povară suplimentară pe serviciile publice, pe lângă cea pusă de migraţie.

Potrivit noii legi, cetăţenia germană va putea fi cerută după cinci ani de rezidenţă în ţară - redusă de la opt -, în linie cu ţări vecine precum Franţa. Pentru cei 'excepţional de bine integraţi' vor fi însă suficienţi trei ani.

În podcastul său săptămânal, Scholz a salutat adoptarea legii: 'Faceţi parte din Germania', a spus el adresându-se 'tuturor celor care trăiesc şi muncesc' în ţară de decenii.

Noua lege deschide de asemenea posibilitatea pentru mai multe persoane de a avea dublă cetăţenie, o oportunitate pentru numeroasa comunitate turcă din Germania, de circa 1,5 milioane de persoane.

Dubla cetăţenie era rezervată până acum cetăţenilor Uniunii Europene şi Elveţiei.

'Reforma noastră este decisivă pentru piaţa economică germană', a subliniat ministrul de interne Nancy Faeser, după votul în Bundestag.

'Ne aflăm în centrul unei competiţii mondiale pentru a atrage cele mai bune creiere. Avem nevoie urgentă de mână de lucru calificată în numeroase sectoare ale economiei noastre', a adăugat ea.

Cu o populaţie de aproape 82 milioane de locuitori, Germania se confruntă cu o îmbătrânire demografică, situaţie care accentuează penuria de forţă de muncă.

Într-un interviu apărut vineri în ediţia online a săptămânalului Der Spiegel, ministrul muncii, Hubertus Heil, a precizat că a extins considerabil posibilităţile juridice pentru primirea de lucrători din Asia.

'Aş dori să putem atrage capete gânditoare şi mâini de ajutor, inclusiv din Vietnam şi din Thailanda', a spus el. Personalul de îngrijire, mai ales, din aceste două ţări este foarte apreciat.

Hubertus Heil îl va însoţi săptămâna viitoare pe preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în Thailanda şi Vietnam. La Hanoi este prevăzută, între altele, semnarea unui acord privind primirea de forţă de muncă în Germania.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri