Permisele de rezidență permanentă vin cu beneficii mult mai mari decât visele normale, și deși, românii au deja calitatea de rezidenți ai Uniunii Europene, permisele naționale aduc avantaje extra.

În unele cazuri este mai ușor și mai rapid decât să obții cetățenia acestor țări, iar în unele cazuri, drepturile care vin cu permisul de ședere permanentă vin cam cu aceleași beneficii cu cetățenia, potrivit Euronews.

De la teste lingvistice la cerințe de integrare, iată cum arată aplicațiile pentru un permis de ședere permanentă la cinci dintre cele mai importante state din UE: Franța, Germania, Spania, Italia și Olanda.

Cum să aplici pentru rezidența permanentă în Franța

Pentru a solicita un permis de ședere permanentă în Franța, va trebui să fi locuit acolo timp de cinci ani - trei ani dacă sunteți soțul sau membrul de familie al unui cetățean francez.

Aceasta poate fi cu o viză franceză temporară sau ca cetățean al UE/Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS).

De asemenea, va trebui să fiți integrat în cultura franceză și să aveți cunoștințe suficiente de limba franceză (nivel A2 minim) - deși acest lucru nu se aplică dacă aveți peste 65 de ani. Totodată, solicitanții nu pot avea cazier judiciar sau orice alt condamnări penale restante.

Dacă aveți succes și îndepliniți cerințele, acest lucru vă va permite să rămâneți în țară pe termen nelimitat și să accesați majoritatea serviciilor publice. Permisele sunt de obicei valabile 10 ani, dar vă puteți reînnoi permisul de câte ori aveți nevoie.

Un permis de rezident permanent vă va costa 225 euro, care trebuie plătit folosind timbre fiscale care sunt vândute doar online.

Paris

(Sursa foto: Shutterstock)

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Franța?

Atât permisul de ședere, cât și cetățenia înseamnă că aveți dreptul de a studia, de a vă angaja, de a cumpăra o proprietate, de a contracta o ipotecă și de a vă înființa propria afacere în Franța. De asemenea, puteți accesa beneficii sociale și sistemul de sănătate. Plus libertatea de a pleca și de a reintra în țară fără probleme.

Evident, permisul de ședere nu vine cu aceleași precum cele oferite de obținerea cetățeniei, care vă dă voie să obțineți un pașaport francez, puteți vota la alegeri și puteți să vă mutați din Franța pentru perioade nelimitate de timp.

Dar pentru unii, inclusiv pentru cei a căror țară de origine nu le permite să dețină dublă cetățenie, un permis de ședere ar putea fi o alegere mai bună.

Cum să aplici pentru rezidența permanentă în Germania

Germania oferă, de asemenea, rezidență permanentă dacă ați locuit în țară de câțiva ani, începând cu un timp petrecut ca rezident temporar.

Dacă nu sunteți cetățean al UE, trebuie să fi avut un permis de ședere pentru reunirea familiei, studii sau muncă înainte de a aplica.

De obicei, va trebui să locuiți în Germania timp de cinci ani pentru a vă califica, dar acest lucru poate fi mai scurt pentru anumite categorii de rezidenți, cum ar fi absolvenți care au lucrat într-un loc de muncă calificat timp de doi ani, lucrători calificați, funcționari publici sau membri de familie ai cetățenilor germani.

Germania

(Sursa foto: Shutterstock)

De asemenea, similar cu Franța, va trebui să fiți integrat în societatea germană (uneori, acest lucru înseamnă să urmați un curs de integrare) și să aveți cunoștințe de limbă de cel puțin nivel A2. De asemenea, va trebui să vă puteți întreține financiar, să fi avut contribuții la pensie în timpul șederii și să locuiți într-o cazare potrivită pentru dvs. și familia dvs.

Evident, nu puteți avea nicio infracțiune majoră în cazier.

Dacă îndepliniți aceste criterii, puteți aplica pentru rezidența permanentă la biroul local de imigrare sau la Ausländerbehörde. Sunt trei tipuri de taxe diferite, 113 euro pentru permisul standard, 124 euro pentru obținerea rapidă prin angajare independentă și 147 euro pentru profesioniștii cu înaltă calificare.

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenie în Germania?

La fel ca în Franța, există câteva diferențe între rezidența permanentă și cetățenia în Germania. Ambele oferă drepturi depline de a lucra, de a studia, de a începe o afacere, de a accesa asigurările sociale, de a cumpăra o proprietate sau de a contracta un credit ipotecar și alte tipuri de finanțare.

Drepturile de ședere durează pe o perioadă nelimitată și poți părăsi țara de câte ori vrei.

Cei cu rezidență permanentă nu pot obține un pașaport german, nu au drept de vot și au mai puține drepturi de cetățenie pentru copiii lor. De asemenea, nu pot părăsi țara mai mult de șase luni.

În timp ce calificarea pentru cetățenie dura opt ani, noua legislație înseamnă că te poți califica după cinci - sau trei în cazul „realizărilor speciale de integrare”.

Nu în ultimul rând, elimină restricțiile privind deținerea dublei cetățenie.

Cum să aplici pentru rezidența permanentă în Italia

Pentru a solicita rezidența permanentă în Italia, trebuie să fi locuit în țară în ultimii cinci ani. Nu poți părăsi țara pentru o perioadă continuă de mare de șase luni consecutive sau de 10 luni în total dintr-un an.

Există unele derogări de la acest lucru, cum ar fi obligațiile militare sau desfășurarea unui loc de muncă în alte state ale UE.

De asemenea, veți avea nevoie de o dovadă a asigurării de sănătate, un cazier judiciar curat și să fi trecut un test de limbă care să arate că aveți cel puțin un nivel de competență A2. Solicitanții vor trebui să demonstreze că au un venit anual minim mai mare decât alocația socială și cazare adecvată.

Aplicarea vă va costa 176,46 euro, din care: 100 euro pentru cerere, 30,46 euro pentru cardul electronic, 16,00 euro pentru ștampila aplicației și 30,00 euro pentru taxa de corespondență.

Unele grupuri, cum ar fi minorii, refugiații și cei care primesc tratament medical sunt scutite de taxă.

Colosseum

(Sursa foto: Shutterstock)

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Italia?

La fel ca și în cazul cetățeniei, o viză de rezidență permanentă italiană vă oferă dreptul de a studia, de a lucra, de a vă înființa propria afacere sau de a vă muta în alte state membre ale UE din motive de muncă sau studii.

Totodată, veți avea acces la asigurările sociale italiene, locuințe publice, servicii sociale, educație și scheme de pensii.

Dar nu poți părăsi țara mai mult de șase ani consecutiv.

Cetățenia vine cu beneficii suplimentare, inclusiv un pașaport, drepturi complete de vot și drepturi suplimentare pentru copii.

Cum să aplici pentru rezidența permanentă în Țările de Jos

Țările de Jos (Olanda) au patru tipuri diferite de permise de ședere permanentă. Unul pentru cetățenii UE și membrii familiei acestora, unul pentru cetățenii din afara UE, un permis de ședere pe termen lung valabil în toate țările UE și un permis de ședere permanent pentru azil.

Reședința permanentă nu expiră, dar va trebui să vă reînnoiți permisul la fiecare cinci până la 10 ani, în funcție de tipul pe care îl obțineți.

În general, va trebui să fi locuit în țară în mod legal timp de cinci ani înainte de a aplica, deși există unele scutiri. Va trebui să aveți vârsta de cel puțin 13 ani, să fi avut reședința principală în Țările de Jos, să fi reînnoit vizele anterioare la timp și să aveți un dosar penal curat.

Dacă actualul permis de ședere este unul pe durată determinată, nici nu puteți solicita un permis permanent.

La fel ca unele dintre celelalte țări de pe această listă, trebuie să aveți venituri suficiente pentru a vă întreține - mai mult de 1.207,50 euro pe lună salariu fără indemnizație de vacanță. Pentru a aplica, veți avea nevoie de un număr de serviciu pentru cetățeni (BSN) și să fi promovat examenul olandez de integrare civică.

Pentru cetățenii UE, va costa 69 euro, iar pentru toate celelalte permise de ședere permanentă, taxa este de 207 euro. Aceasta este nerambursabilă, așa că, dacă cererea dvs. este respinsă, nu vă veți primi banii înapoi.

Amsterdan

(Sursa foto: Pexels)

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Țările de Jos?

Atât rezidența permanentă, cât și cetățenia necesită să locuiți în Țările de Jos timp de cinci ani și să fi trecut cerințele de integrare. Ambele vă vor oferi drepturi de a lucra, de a studia, de a începe o afacere, de a cumpăra o proprietate și de a obține o ipotecă. De asemenea, aveți acces la asistența socială olandeză și la asistența medicală publică și puteți pleca de câte ori doriți din țară.

Dar cetățenia vă oferă beneficiul suplimentar al unui pașaport, drepturi de vot depline, capacitatea de a candida pentru orice funcție în funcție publică și dreptul de a vă muta în străinătate atât timp cât doriți. De asemenea, nu trebuie să vă reînnoiți cetățenia la fiecare cinci ani, așa cum faceți rezidența permanentă. Cetățenia oferă mai multe drepturi și copiilor născuți în afara Țărilor de Jos.

Cum să solicitați rezidența permanentă în Spania

Reședința permanentă în Spania vă permite să rămâneți în țară timp de cinci ani. Permisul poate fi reînnoit de câte ori aveți nevoie.

Pentru a vă califica, va trebui să fi locuit în mod legal în țară timp de cinci ani cu un număr Número de Identidad de Extranjero (NID). De asemenea, va trebui să dovediți că aveți suficiente venituri sau resurse financiare pentru a vă întreține și să aveți o asigurare de sănătate valabilă. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie și de certificate de divorț, căsătorie sau cazier judiciar.

Un „certificado de residencia” se obține de la poliția spaniolă și precizează exact de câți ani locuiți acolo.

În comparație cu alte țări din UE, solicitarea de rezidență permanentă în Spania este destul de ieftină. Aplicația în sine costă 80 euro, deși pot exista alte taxe care sunt de obicei mai mici de 20 euro.

madrid

(Sursa foto: Pexels)

Care este diferența dintre rezidența permanentă și cetățenia în Spania?

Reședința permanentă și cetățenia oferă aproape exact aceleași drepturi în Spania. Dar există câteva diferențe. Cetățenia vă va cere să locuiți în țară timp de 10 ani în loc de cinci, așa că, din punctul de vedere al timpului, este mai la îndemână să obțineți un permis de ședere permanentă decât cetățenia.

Și în Spania, doar cetățenia vă permite participați la alegeri sau pentru a accesa serviciile sociale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri