Polonia va adera la Parchetul European, decizie ce va facilita, între altele, controlul asupra fondurilor europene acordate ţării, a anunţat prim-ministrul polonez Donald Tusk, informează AFP, conform Agerpres.

Consiliul de miniştri a dat undă verde "pentru o notificare urgentă" de aderare, a declarat Tusk, la finalul unei reuniuni a guvernului său. Această decizie "ar urma de asemenea să faciliteze obţinerea de fonduri europene, de o manieră mai rapidă, mai transparentă şi cu respectarea regulilor", a declarat Tusk pentru presă.

Aderarea la Parchetul European s-a numărat printre promisiunile electorale ale forţelor pro-europene din Polonia înainte de alegerile din octombrie în urma cărora guvernul lor a fost format la mijlocul lui decembrie.

Precedentul guvern populist naţionalist al Poloniei respingea aderarea la Parchetul European, estimând că acesta s-ar putea amesteca în competenţele justiţiei locale şi limita astfel suveranitatea ţării. În funcţiune din 2021, Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, cu procurori europeni delegaţi în statele membre, este însărcinat să ancheteze asupra infracţiunilor ce aduc atingere intereselor financiare ale UE (fraudă cu TVA, deturnare de fonduri europene, corupţie, spălare de bani).

Până la ora actuală, 22 de ţări au aderat la Parchetul European. În afară de Polonia, alte patru ţări europene - Danemarca, Suedia, Ungaria şi Irlanda - refuzau să adere la această instituţie.

În timp ce Polonia se alătură organismelor judiciare europene, presa de stat este în lichidare

"Ca urmare a deciziei preşedintelui Republicii Polonia de a suspenda finanţarea presei publice, am decis să plasez în lichidare companiile Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA şi Polska Agencja Prasowa SA", a anunţat ministrul polonez al culturii într-o postare pe reţeaua socială X, potrivit Reuters

"În situaţia actuală, această acţiune va asigura continuitatea operaţională a acestor companii, implementarea restructurărilor necesare şi prevenirea concedierii angajaţilor companiilor menţionate mai sus", mai afirmă acelaşi ministru, adăugând că proprietarul acestor societăţi, statul polonez, poate retrage oricând decizia de intrare a lor în procedura de lichidare.

Imediat după instalare, noul guvern polonez condus de premierul liberal pro-european Donald Tusk a schimbat conducerile televiziunii publice, radioului public şi agenţiei de presă PAP, pe care le-a acuzat că au susţinut fostul guvern conservator al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), trecut în opoziţie după alegerile legislative din 15 octombrie.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, susţinător al fostului guvern, a acuzat executivul lui Tusk că a procedat ilegal, neconstituţional şi că a încălcat principiile democratice prin demiterea conducerilor instituţiilor mass-media de stat, prin urmare şeful statului a blocat prin veto un proiect de lege al actualului guvern asupra bugetului pentru anul viitor, proiect ce includea şi finanţarea mass-media.

Mai devreme miercuri, un jurnalist apropiat Partidului Lege şi Justiţie a revendicat preluarea postului de director al televiziunii publice. Potrivit acestui jurnalist, Pawel Adamczyk, Consiliul Naţional pentru Mass-Media l-ar fi selectat să ocupe acest post.

"Prin preluarea postului, mă angajez să fac totul pentru a restabili legalitatea în televiziune, să sancţionez vinovaţii şi să reiau transmiterea tuturor programelor", a afirmat Pawel Adamczyk.

Deputaţi ai Partidului Lege şi Justiţie ocupă de mai multe zile birourile televiziunii publice şi ale agenţiei de presă PAP, într-o acţiune de contestarea a noilor conduceri. După instalarea conducerii numite de noul guvern, postul public de ştiri al televiziunii poloneze TVP şi-a sistat emisia.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri