Ritmul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 4% in acest an, dupa care se va reduce in 2020-2021 din cauza incetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de crestere a salariilor si a unui mediu fiscal mai neutru, apreciaza agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, care a reconfirmat vineri ratingul de tara al Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila.

"Ne asteptam ca expansiunea economiei romanesti sa continue in 2019, cu o crestere de sub 4%, stimulata de consumul public si privat. In 2020 insa, ciclul de crestere economica ar urma sa se inverseze, iar avansul PIB se va diminua spre 3%-3,5% si posibil chiar mai jos, pe masura ce impulsul fiscal, cresterea salariilor si cererea externa se vor reduce. Momentul in care va avea loc inversarea ciclului economic este dificil de prognozat, insa exista riscul ca aceasta inversare sa aiba loc mai repede si mai puternic decat prognozam in prezent", semnaleaza reprezentantii S&P.

Acestia subliniaza una dintre presupunerile lor de baza este ca Executivul va inaspri bugetul pentru a contracara majorarile preconizate in cheltuielile cu pensiile in 2020 si 2021, dupa alegerile parlamentare.

"De aceea, preconizam in ceea ce priveste contributia neta la cresterea PIB de pe urma masurilor fiscale ca aceasta sa fie doar una modest pozitiva in 2020 si practic zero in 2021", mai spun reprezentantii agentiei de rating.

S&P mai atrage atentia ca politica economica s-a stabilizat dupa revizuirea de catre Guvern a Ordonantei 114, in ceea ce priveste o serie de taxe sectoriale, inclusiv o taxa pe activele din sectorul financiar, care in forma sa initiala ar fi avut consecinte negative pentru eficienta politicii monetare, dar, cu toate acestea, coordonarea politicilor intre autoritati ramane slaba, iar planificarea fiscala a fost "ad hoc si reactiva".

Citeste si:
ANAF: Progres in colectarea veniturilor in PIB la 8 luni
Calugareanu, ANAF: Ponderea...

"Estimam ca deficitul fiscal al Romaniei va ramane la aproximativ 3% din PIB in 2019 pe fondul cresterii solide a PIB-ului, a posibilitatii unor noi dividende din partea companiilor de stat si a unor noi taieri ale bugetelor de investitii. Cu toate acestea, dezechilibrele bugetare se acumuleaza, cheltuielile pentru salarii si pensii depasind in prezent 80% din veniturile din taxe. O alta provocare structurala este nivelul redus al colectarii taxelor in Romania, care este posibil sa persiste, in pofida actiunilor Guvernului in domeniul colectarii TVA", avertizeaza agentia.

Potrivit acesteia, tinand cont de alegerile ce urmeaza, deficitul bugetar se va majora usor in 2020, spre 3,4% din PIB.

"Romania se pregateste de alegeri prezidentiale in 2019 si de alegeri locale si parlamentare in 2020. Avand in vedere acest lucru, ne asteptam ca deficitul guvernamental sa se majoreze usor la 3,4% din PIB in 2020. Credem ca presiunile la adresa bugetului Romaniei vor persista pana in 2022", considera analistii S&P.

Ei mentioneaza ca majorarea deficitului la 3,4% din PIB in 2020 va trebui rezolvata de viitorul Guvern.

Citeste si:
Investitiile in economie cresc puternic datorita constructiilor
Investitiile in economie...

"Ne asteptam ca ajustarea fiscala sa includa renuntarea la unele dintre majorarile de pensii preconizate in recent adoptata lege a pensiilor. In plus, deficitul mai mare al Romaniei ar putea determina Comisia Europeana sa demareze o procedura de deficit excesiv in 2020, ceea ce ar facilita prudenta fiscala. In cele din urma, ajustarea fiscala ar putea conduce la reducerea consumului guvernamental si la diminuarea cresterii economice", mai noteaza S&P.

Agentia de rating semnaleaza ca deficitul de cont curent ar putea ramane ridicat pana in 2022, pe masura ce consumul guvernamental si cererea interna vor duce la importuri mai mari. Impreuna cu incetinirea exporturilor, aceasta va face ca deficitele sa depaseasca 5% din PIB in perioada 2020-2021.

"Observam ca deficitul de cont curent este acoperit din ce in ce mai mult prin datorii.(...) Observam o lipsa de investitii straine greenfield, ceea ce sugereaza ca investitorii ar putea fi din ce in ce mai reticenti avand in vedere cresterea rapida a salariilor, lipsa dezvoltarii infrastructurii si incertitudinile politice persistente. Din acest motiv ne asteptam ca datoria externa a Romaniei sa continue sa creasca", atrag atentia reprezentantii agentiei.

Agentia de rating Standard & Poor's a reconfirmat vineri perspectiva stabila a economiei romanesti si calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala.

Citeste si:
Romania fruntasa la neincasarea TVA in UE pentru cinci ani consecutiv
Romania fruntasa la...

"Iata ca atunci cand se fac evaluari pe marginea economiei, nu politica partizana si panicata, dimensiunea pozitiva a economiei se arata clar si fara niciun fel de dubiu sau rezerva. Analizele si prognozele MFP sunt confirmate de S&P, iar acest lucru trebuie sa dea incredere tuturor investitorilor si actorilor economici din societate si in planul nostru economic pentru Romania", a afirmat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-un comunicat remis vineri AGERPES.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Doua din cinci gospodarii suporta cu dificultate cheltuielile curente