Salariul mediu nominal net , cu 38 de lei mai mare in septembrie fata de luna precedenta

Castigul salarial mediu nominal net a fost 3082 lei in luna septembrie a acestui an, in crestere fata de luna precedenta cu 38 lei (1,2%), iar valorile cele mai mari s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7108 lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decat in luna august 2019. Pe de alta parte, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

"In luna septembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna august 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice", precizeaza INS.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 21,8%, respectiv in fabricarea produselor din tutun, cu 17,6%.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, se mai arata in comunicatul INS.

Citeste si:
La cât urcă rata șomajului în trimestrul al doilea
Crește numărul românilor care...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere, cu 5,2%, si in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, transporturi pe apa, intre 3% si 4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, astfel: invatamant (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice) si administratie publica (1,2%). Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,9%).

Indicele castigului salarial real a fost 110,8% pentru luna septembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 101,1% pentru luna septembrie 2019 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 212,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2019.

Citeste si:
Lidl majoreaza veniturile in companie din martie 2020
Lidl majoreaza veniturile in...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri