Romania, tara cu cel mai ridicat risc de saracie in 2018

Romania a facut progrese in reducerea riscului de saracie la persoanele care au un loc de munca, dar cu toate acestea a ramas si in anul 2018 statul UE cu cel mai inalt risc de saracie pentru persoanele ocupate (15,3%), in conditiile in care media in Uniunea Europeana este de 9,5%, arata datele publicate vineri de Eurostat.

Romania este urmata de state precum Luxemburg (unde in 2018 riscul de saracie pentru persoanele ocupate era de 13,5%), Spania (12,9%), Italia (12,2%) si Marea Britanie (11,3%).

La polul opus, cel mai mic risc de saracie in randul persoanelor ocupate se regasea in Finlanda (3,1%), Cehia (3,4%), Irlanda (4,9%), Belgia si Croatia (ambele cu 5,2%).

Datele Eurostat mai arata ca in ultimul deceniu ponderea persoanelor care au un loc de munca dar sunt expuse riscului de saracie a crescut in majoritatea statelor membre UE, insa statele care au inregistrat cele mai mari scaderi sunt Grecia (minus 3,3 puncte procentuale), Letonia si Romania (ambele cu o scadere de 2,4 puncte procentuale).

In cazul Romaniei, riscului de saracie la persoanele care au un loc de munca a scazut de la 17,7% in 2008 pana la 15,3% in 2018, scrie Agerpres. La nivelul UE se constanta o tendinta opusa, in conditiile in care riscul de saracie la persoanele care au un loc de munca a crescut de la 8,6% in 2008 pana la 9,5% in 2018.

Citeste si:
Românii, pe ultimul loc din UE la căutarea de informații legate de...
Românii, pe ultimul loc din...

Repartitia pe sexe arata ca barbatii ocupati au un risc mai mare de saracie decat femeile ocupate, 9,9% respectiv 9,1% in UE, in timp ce in Romania riscul a fost in 2018 mult mai mare, 17,9% in cazul barbatilor respectiv 11,4% in cazul femeilor, potrivit Eurostat.

Despre autor

Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri