Caderea Guvernului Ludovic Orban pune Romania intr-o situatie dificila in prezent, insa pe termen mediu ar putea sa se dovedeasca a fi un element pozitiv pentru finantele tarii, daca vom avea alegeri anticipate si, in final, un executiv care sa aiba curajul sa adopte deciziile fiscale de care toti politicienii se feresc inainte de alegeri.

„Votul de astazi (n.red. miercuri) este primul pas pana la declansarea alegerilor parlamentare din vara. Drumul catre alegeri anticipate este dificil, insa acestea ar elimina incertitudinea fiscala, un factor pozitiv pentru activele financiare romanesti”, mentioneaza, intr-o nota adresata investitorilor, Eugen Sinca, economist BCR.

Potrivit Constitutiei, presedintele poate dizolva Parlamentul daca Parlamentul nu acorda votul de incredere unui nou Guvern, de cel putin doua ori.

Premierul demis Ludovic Orban a declarat ca PNL nu va vota un nou guvern, chiar si daca el insusi va fi nominalizat ca prim-ministru.

Din perspectiva fiscala, momentul in care vor avea loc alegerile parlamentare este extrem de important deoarece orice partid ar fi la guvernare se va feri sa adopte masuri dure de consolidare a finantelor publice in pragul unui scrutin electoral.

Retail jobs

Deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB in 2019 si este asteptat sa urce anul acesta avand in vedere asteptata crestere a pensiilor cu 40% in septembrie. Comisia Europeana va declansa, probabil, procedura de infringement impotriva Romaniei, in aceasta primavara, fapt care va forta guvernul sa prezinte masuri credibile de consolidare fiscala.

Traiectoria de politica monetara a Romaniei depinde de calendarul implementarii ajustarilor fiscale, care vor avea loc, cel mai probabil, dupa viitoarele alegeri parlamentare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri