Pe masura ce se apropie data alegerilor europarlamentare - sambata, 27 aprilie, incepe campania electorala - devine tot mai clar ca la aceste alegeri care sunt, teoretic, despre politici europene si rolul UE in bunastarea statelor membre, se va juca, de fapt, soarta Guvernului Dancila si soarta ramanerii PSD la putere, scrie Digi24.


Au fost discutate in culisele poitice inca din 2017 rasturnarea guvernului PSD prin vot in Parlament si instalarea unui Cabinet al Opozitiei, dupa scandalul generat de OUG 13. Motiunile de cenzura depuse de atunci pana in prezent au generat speranta in randurile Opozitiei, dar orice discutie concreta despre ce fel de Executiv s-ar aseza in loc a fost oprita de orgoliile liderilor, fiecare partid revendicand-si dreptul de a decide cine ar putea fi noul prim-ministru, sau refuzand sa se aseze la masa negocierilor cu fosti rivali politici.

”Cu siguranta, dupa referendum si dupa alegerile pentru Parlamentul European va urma o motiune de cenzura. Nu exista niciun fel de dubiu asupra acestei initiative. Obiectivul PNL este acela de a pune punct acestei guvernari toxice pentru Romania cat mai repede posibil. Sunt desemnat candidatul PNL la functia de premier”, a spus Ludovic Orban.

De ce a tinut presedintele PNL sa marcheze din nou conditia fara de care nu se poate discuta despre un guvern anti-PSD?

Pentru ca, la doua zile distanta, liderii ProRomania au preluat initiativa negocierilor pentru demiterea guvernului Dancila dupa alegerile europarlamentare. "Eu cred ca va veni din nou vremea cand va trebui sa ne unim toti cei care vrem binele Romaniei, ca vin, din pacate, si vremuri mult mai grele", a spus Victor Ponta, joi, la Satu Mare. Fostul premier Mihai Tudose a lansat oficial invitatiile la discutii pentru un nou Executiv.

Pro Romania va incepe, saptamana viitoare, discutiile cu partidele de Opozitie pentru initierea, dupa alegerile europarlamentare, a unei motiunii de cenzura pentru a schimba Executivul, a spus vicepresedintele Pro Romania, Mihai Tudose. “Un grup de lucru al partidului, format din fosti ministri, a lucrat la o schita de program de guvernare, pentru ca imediat dupa alegerile europarlamentare, dat fiind o noua configuratie politica, sa incepem demersurile pentru a schimba acest Guvern, care duce Romania efectiv in gard”, a afirmat fostul prim-ministru Mihai Tudose intr-o conferinta de presa. El a apreciat ca PSD si ALDE nu mai au legitimitate sa fie la guvernare.

“De saptamana viitoare vom incepem discutiile cu restul Opozitiei, ca, dupa alegerile europarlamentare, cand este clar ca nu mai exista legitimitate pentru actuala Putere. (...) Este clar ca PSD plus ALDE o sa aiba un scor in jur de 20 de 30 la suta. Cu acest scor este clar ca nu vor avea legitimitatea sa conduca tara, deci dupa 27 mai facem toate demersurile sa initiem o motiune de cenzura sa-i dam jos si Pro Romania - sa vedem, intr-o formula de guvern de uniune nationala - sa intre la guvernare”, a mai spus Tudose.

Intrebat daca in acest guvern ar putea intra si UDMR, Tudose a precizat ca in toate luarile de pozitie UDMR a aratat ca nu este interesata sa intre la guvernare.

Lucru nu in totalitate adevarat. UDMR nu este interesata in acest moment de negocieri pentru ca asteapta sa vada rezultatul alegerilor europarlamentare. Presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anuntat deja ca nu va sustine la vot restructurarea pe care o va aduce in Parlament Viorica Dancila, si nu mai este un entuziast al asigurarii majoritatii confortabile pentru PSD in Parlament. Dar, potrivit unor surse din conducerea UDMR, liderul maghiarilor din Romania nu doreste sa stea la masa negocierilor cu nimeni deocamdata fara sa existe clar conturata o schita de Guvern, un program de guvernare viabil si o propunere de premier pe care sa o accepte toata lumea.

Potrivit informatiilor vehiculate in cercurile parlamentare, Kelemen Hunor nu ar dori sa se negocieze nici cu Victor Ponta si nici cu Traian Basescu, de exemplu, asa cum nici USR-PLUS nu ar dori ca din viitorul Executiv sa faca parte ALDE sau ProRomania. Un cerc vicios al orgoliilor din care ar putea castiga exact Liviu Dragnea, care si-ar perpetua existenta la guvernare. Pentru ca, mai exista o serie de temeri exprimate neoficial la intalnirile politice chiar si de catre Presedintele Iohannis - daca, in cazul in care s-ar reusi coagularea unui Guvern de criza format din PNL, USR-PLUS, UDMR, Pro Romania, sau fara Pro Romania, si acest guvern ar fi macinat inca de la inceput de certuri si frictiuni interne pe model CDR, iar in acest timp PSD ar avea timp sa se reconstruiasca in Opozitie, iar in 2020 sa castige din nou alegerile parlamentare si locale.

Solutia ideala pentru a rezolva problema aparent fara iesire, a fost exprimata atat de presedintele PNL cat si de liderul PLUS. Dacian Ciolos a declarat saptamana trecuta ca ”Ceea ce se intampla nu poate fi rezolvat prin discutii. Raul trebuie taiat de la radacina. Solutii pentru Iohannis, sa fortam alegeri anticipate, Guvernul trebuie sa plece... orice alta solutie e un petic pus pe gauri care apar ici si colo”.

Ludovic Orban a explicat si el ca obiectivul principal al acestor alegeri este ”sa ii batem pe pesedisti, sa castigam alegerile, pentru ca asta ar echivala cu o motiune de cenzura”. Apoi, solutia ar fi alegerile anticipate, a argumentat liderul liberalilor. Potrivit Constitutiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Dizolvarea se face prin decizie a presedintelui, dupa consultarea sefilor Parlamentului. Procedura extrem de complicata, care ar trebui, pentru a putea fi indeplinita, sa aiba suportul tuturor partidelor din Opozitie, pentru a reusi sa respinga in Parlament doua Guverne.

Citeste si:

    Strategia anticipatelor depinde in intregime de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai. Daca prezenta la vot va fi scazuta, referendumul nu va fi validat si PSD isi va conserva prima pozitie cu un scor in jur de 30%, guvernarea Dragnea-Dancila va supravietui pana la alegerile din 2020.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri