Florin Jianu: Promovarea exporturilor trebuie să treacă de la târguri și expoziții spre zona online

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat că Programul de promovare a exporturilor ar trebui să treacă de la clasicele târguri, expoziţii, spre zona online, iar în ceea ce priveşte susţinerea turismului intern se poate vorbi de un brand românesc pentru atragerea turiştilor, scrie Agerpres.

"Cred că viitorul program de export trebuie să treacă de la clasicele târguri, expoziţii, misiuni economice, spre lucruri mult mai moderne, spre zona de online, spre zona de digitalizare. Dacă vorbim şi de susţinerea turismului intern, de ce să nu vorbim şi de un brand românesc pe care să încercăm să îl propunem spre susţinere către export pentru atragerea turiştilor. România este o ţară sigură, cu foarte puţine cazuri de COVID-19, poate reprezenta şi o destinaţie turistică extrem de interesantă. Cred în esenţă că trebuie să reinventăm lucrurile. Să nu mai facem aşa cum ştiam înainte. Evident pentru toată lumea cu scaun la cap că nu poţi face târguri şi expoziţii în această perioadă şi nici în următoarea jumătate de an, dar este păcat de următorul program ca să nu ne reinventăm cu toţii", a menţionat Florin Jianu în videoconferinţa "VorbIMM despre vouchere şi micro-granturi pentru IMM-uri", organizată de CNIPMMR.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a subliniat că Programul de promovare a exporturilor şi programul de internaţionalizare a întreprinderilor mici şi mijlocii vor continua.

"Am solicitat colegului meu, domnului secretar de stat Rogojinaru, să facă o analiză în ultimii doi-trei-patru ani a programului de export, să vedem şi eficienţa acestui program, pentru că eu doresc ca acele companii care participă la târguri şi expoziţii să văd că au făcut şi export, adică cifra lor de afaceri a crescut, cel puţin se vede o uşoară tendinţă crescătoare în urma participării la târgurile de export. Credeţi-mă că ştiu ce înseamnă programele de export. Din 2013-2014 am fost secretar de stat pe comerţul exterior, am coordonat consiliul de export ca şi copreşedinte şi cam ştiu ce se întâmplă acolo. Cât timp sunt eu ministru nu voi permite cheltuirea banului public în scop turistic pentru că eu trebuie să recunosc, mai sunt în continuare practici de acest gen. De aceea vreau eficienţă şi pe programul de export şi pe programul de internaţionalizare a IMM-urilor pentru că îmi doresc creşterea exportului românesc şi participarea companiilor româneşti a întreprinderilor mici şi mijlocii în circuitul internaţional", a menţionat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei declarase, la jumătatea lunii aprilie, că Programul de Promovare a Exporturilor va fi analizat, regândit şi adaptat cu soluţii pertinente la noile condiţii, după ieşirea României din starea de urgenţă, respectând, în acelaşi timp, măsurile adoptate de ţările partenere în derularea acestui program.

Potrivit acestuia, Programul de Promovare a Exportului s-a derulat în primele luni ale anului în conformitate cu programarea agreată împreună cu membrii Consiliului de Export. Însă, în condiţiile în care pandemia de coronavirus a afectat majoritatea statelor lumii şi, implicit, activitatea economică a acestora, au fost impuse restricţii şi limitări la nivel global, inclusiv în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor şi a mărfurilor, cât şi restricţii referitor la organizarea de evenimente - obiectul principal al Programului de Promovarea a Exporturilor, adică participarea în străinătate a companiilor româneşti la târguri, expoziţii şi misiuni economice.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri