Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că menținerea ratingului de țară pentru România, acordat de agenția Standard & Poor's, arată încrederea în guvernul român și în politicile guvernamentale. Cîțu a adăugat că decizia de menținere a ratingului a demontat previziunile făcute de „teroriștii economici din Parlamentul României”, scrie Digi24.

„Au spus (cei din Parlament) că România se prăbușește. Avem cea mai mare creștere din regiune în primul trimestru. Au spus că vom fi penalizați, retrogradați. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a precizat Cîțu, într-o conferință de presă ținută la Ministerul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor a adăugat că motivele principale pentru care ratingul României nu a fost retrogradat le-au reprezentat succesul României cu emisiunea de obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi faptul că a fost păstrată creştere economică în primul trimestru.

„Vă garantez că guvernul și Ministerul Finanțelor Publice vor gestiona Finanțele României în mod precaut, responsabil și cu discernământ”, a spus Cîțu.

Citește și: Ministrul Finanţelor: Sper la o păstrare a ratingului. Aş fi surprins să nu fie apreciată performanţa din primul trimestru

"Această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui guvern vom reveni la perspectiva 'stabil' cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veţi vedea, la revenirea perspectivei 'stabil' pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă", a spus Cîţu, la Palatul Victoria.

De asemenea, în opinia lui Cîțu, Finanțele au fost „administrate în mod îngrozitor” de către guvernele anterioare. Faptul că perspectiva ratingului României rămâne negative nu este responsabilitatea actualului guvern, a mai spus ministrul.

România a scăpat de retrogradarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor's, care a decis, vineri, să-l mențină la BBB-. Aceasta înseamnă că perspectivele asupra economiei României nu sunt chiar atât de pesimiste.

Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri