În dinamica fiecărei societăți, puterea economică atrage după sine posibilitatea dezvoltării diverselor ramuri ale acesteia, având un mai mare control asupra nenumăratelor probleme care pot apărea. Cu cât latura economică este asigurată, cu atât puterea societății crește și-și dezvoltă mecanisme de apărare în fața vicisitudinilor, reușind în același timp să investească în domenii care sunt capitale, precum educație, știință, cultură.

Acești piloni asigură o dezvoltare pe termen lung, înglobând fiecare țară în cursa pentru cunoaștere, dar și oferindu-i posibilitatea de a lăsa generațiilor viitoare o moștenire. Supremația puterii de aici decurge, din înlesnirea succesului economiei și transfigurarea acestuia în siguranță pentru ceea ce ne ajută, indiferent din ce parte a globului suntem. Evoluția devine așadar posibilă prin intermediul puterii pe care o atingem în structurile cheie ale statului, menținând și îmbunătățind constant nivelul de trai, facilitățile din orice așezare, capacitățile de anticipare ale problemelor și înmulțirea resurselor.

Un stat mic, cum este România, a câștigat, prin intermediul integrării în Uniunea Europeană, perspectivele unei evoluții meritorii, racordându-l la viziuni integratoare, capabile să aducă prosperitatea și progresul. Dintre cele mai vizibile lucruri benefice, cel mai integrator este poate reprezentat de creșterea PIB pe cap de locuitor, de la 39.3 în 2006, la 58.2 în 2016. Această creștere denotă faptul că puterea economică se răsfrânge asupra populației și poate îmbunătăți categoriile esențiale de care ei depind. Bazându-ne pe experiența altor state, putem învăța lecții importante și putem dezvolta tocmai acele arealuri care reprezintă pentru noi niște dezavantaje.

Unele dintre instrumentele cele mai cuprinzătoare ale beneficiilor pe care integrarea în Uniunea Europeană le aduce sunt reprezentate de anumite fonduri europene care dezvoltă diversele întreprinderi și joacă același rol pe care îl are combustibilul pentru o mașină. Cu cât proiectele sunt atent dezvoltate și propun un progres însemnat, cu atât șansa ca acestea să fie finanțate crește substanțial. Strategiile pe termen lung sunt dezirabile, deoarece acestea pot cuprinde diversele aspecte care fac parte din realitatea unui proiect, anticipând amenințările și riscurile, propunând căi de rezolvare, atunci când se produce un regres. Și pentru ca, în final, fondurile europene să se transforme în beneficii, investițiile făcute trebuie să fie nu doar mari, ci și în acord cu rigorile progresului economic, racordat la specificul proiectului propus.

Puterea de creștere a economiei trebuie să facă apel la toate resursele și să angreneze în planul ei toate acele proiecte valoroase, unice, deschise spre nou și spre modernitate, care să propulseze idei, să aducă beneficii viabile societății și să devină o punte între „acum” și „mâine”. În cazul României, sunt câteva lucruri aflate de mulți ani în atenția specialiștilor în economie, finanțe, fonduri europene și din diversele domenii conexe care asigură bunul mers al societății. Procese precum migrația, inserția pe piața muncii, inactivitatea economică, pregătirea angajaților pentru cerințele reale ale pieței muncii, productivitatea, noile tehnologii și investițiile relevante sunt urmărite cu atenție și îmbunătățite constant, deoarece ele pot garanta progresul. Când aceste rotițe nu merg ori le excedează pe restul, orice efort de redresare întâmpină piedici uriașe. Nu avem astfel nicio modalitate de a ne stabili țeluri mărețe, de vreme ce pilonii pe care ne bazăm nu sunt pregătiți. Cu cât se dezvoltă mai multe ramuri ale economiei tinere, cu atât viitorul va fi mai prosper și mai deschis oportunităților care să aducă beneficii valoroase.

Strunirea aspectelor enumerate anterior duce spre creșterea capitalului, resortul care poate determina, în final, creșterea potențialului economic. Capitalul depinde de atragerea investițiilor. Când dezvoltarea internă a unui stat este limitată, investițiile care nu generează datorii, reprezentate de fondurile europene, sunt un ajutor de nădejde. Pentru firmele românești, aceste fonduri nerambursabile ajută la obținerea de capital necesar, asigurând posibilitatea profitului viitor.

Atât modernizarea, cât și dezvoltarea infrastructurii sunt două criterii spre care trebuie să ne îndreptăm atunci când ne gândim la evoluția economică a unui stat. Și pentru ca ele să se înfăptuiască, dezvoltarea economiei este pasul cel mai sigur. Astfel încât, orice idee de afaceri, orice proiect care-și asumă un țel în societate, cu grijă pentru durabilitate, posibilitatea de profit și de reîntregire în circuitul economic a unor sume însemnate de bani, are un rol esențial. Jucătorii care se pot înscrie și promit dezvoltarea economiei sunt valoroși și acestora li se datorează progresul. Din fericire, afacerile tinere, în pofida lipsei de capital, reușesc să reziste, să capete contur și să devină parteneri maturi în dezvoltarea țării.

De exemplu, Programul ElectriUp, urmărește să încurajeze firmele mici și mijlocii să instaleze panouri fotovoltaice sau stații de încărcare pentru mașinile electrice ori hibrid plug-in. În general, atunci când vine vorba de astfel de proiecte, procesul implică anumite etape, precum: citirea cu atenție a informațiilor cheie despre astfel de programe, înscrierea și validarea cererilor specifice, depunerea proiectelor, evaluarea și atingerea unui coeficient de performanță, oferirea informațiilor suplimentare, pe care le considerați relevante sau hotărâtoare, analiza proiectelor depuse și aprobarea ori respingerea acestora, afișarea câștigătorilor, depunerea și rezolvarea contestațiilor (dacă acestea există, desigur), realizarea contractelor, plătirea plății avansului, desfășurarea proiectului, accesarea sumelor de bani și monitorizarea implementării proiectului.

Fondurile europene contribuie astfel și la stabilitatea economiei, a sistemului bancar și de schimb. Ele cer o cofinanțare internă relativ mică și ajută firmele, de orice tip, să deschidă uși care ar rămâne închise din pricina capitalului. Platformele dedicate exclusiv fondurilor europene aduc afacerilor posibilitatea de a vedea ceea ce li se poate potrivi și astfel să se înscrie în cursa pentru obținerea unui fond nerambursabil. Și de aici, până la reușită este vorba despre multă muncă, de care antreprenorii români sunt extremi de capabili!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri