Fondurile UE Statele cele mai afectate de criza au avut absorbtii de fonduri europene de zeci de miliarde de euro, care au creat iluzia prosperitatii si au permis indatorarea excesiva a bugetelor, mascand dezechilibrele structurale si alocarea suboptimala a 35-50% din PIB, afirma economistul Catalin Pauna, relateaza Mediafax.
"Absorbtia este suficienta in sine? O buna parte a tarilor lovite puternic de criza au fost tari net beneficiare de fonduri UE, au beneficiat de zeci de miliarde de euro transferuri de fonduri comunitare. N-au putut sa evite criza. Au acumulat paralel cu absorbtia si datorii publice foarte mari. Nu cumva aceste fonduri au creat o anumita falsa prosperitate si au mascat dezechilibre de natura structurala prezente acolo de foarte mult timp?", a spus Catalin Pauna, senior economist al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale, la un seminar organizat la BNR.

Pauna a atras atentia ca aceste dezechilibre restrictioneaza functionarea pietelor si investisiilor private, intrucat nu exista piete functionale fara investitii private si nici investitii private fara reforme structurale.

"Aceste dezechilibre au permis alocarea suboptimala a resurselor pe o perioada lunga de timp. Sa nu uitam ca guvernele din Europa cheltuiesc intre 35 si 50% din PIB", a continuat Pauna, citat de Mediafax.

Economistul Bancii Mondiale sussine ca si cheltuielile publice trebuie sa tina cont de legile economice, care sunt legi naturale.
"Daca aceste cheltuieli genereaza randamente negative, mai bine nu le faci, pentru ca ele aduc de fapt pierderi. Au dus la rigiditati bugetare destul de mari, ceea ce a limitat posibilitatea de crestere economica", a aratat Pauna.

Economistul a exemplificat ca atunci cand se decide construirea unei autostrazi, o investitie publica, trebuie analizat randamentul generat , pentru ca sunt cheltuieli importante recurente generate de astfel de proiecte.

In ceea ce priveste pactul fiscal european, Pauna pledeaza pentru indepartarea de aceste ajustari de tip ad-hoc, de reduceri de cheltuieli care sa fie greu justificabile din punct de vedere economic.

"Daca nu ai o corespondenta intre resursele publice alocate si rezultatele asteptate este destul de greu sa stii de unde sa tai si de unde sa nu tai", a conchis Pauna.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti, ca scaderea economiei romanesti a fost cauzata de reducerea dramatica a investitiilor straine directe dupa 2008, iar banca centrala nu poate sustine singura prin canalul dobanzii revenirea pe crestere, singura solutie fiind atragerea de fonduri europene.

"Pe ce am sperat noi cand credeam ca ajustarea in Romania va fi mai mica si recesiunea nu va fi atat de adanca? Mizam pe o compensare a acestei scaderi cu fonduri UE. Iar fondurile UE nu au crescut deloc. Intrarile nete de la Uniunea Europeana au cam ramas la acelasi nivel. (...) Ne arata o oportunitate pierduta. Toata lumea spune ca sa tragi fonduri europene este greu. Nu imi vine sa cred. Adica sa tragi fonduri gratuite este greu si fonduri care costa, dobanzi, si asa mai departe este usor? Poate-mi explica si mie cineva", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR crede insa ca oportunitatea pierduta poate fi privita si ca o oportunitate viitoare, iar in acest moment procesul de reluare a cresterii economice si a dezinflatiei depinde cu desoebire de maniera in care Romania va putea incepe sa absoarba fondurile europene.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri