Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, de la 4,2% până la 5,6%, mizând pe accelerarea campaniei de vaccinare şi masivul plan de relansare lansat în SUA, informează AFP.

În luna decembrie, OECD prognoza că economia mondială va înregistra în 2021 o creştere de 4,2%, urmată de un avans de 3,7% în anul 2022. Conform noilor previziuni, publicate marţi, Produsul intern brut global va creşte cu 5,6% în 2021 şi cu 4% în 2022.

Cu toate acestea, organizaţia internaţională a avertizat că există riscuri importante care planează asupra perspectivelor sale îmbunătăţite, în special de pe urma rapidităţii cu care autorităţile vaccinează populaţia, cât de rapid vor fi ridicate restricţiile şi dacă noile tulpini ale coronavirusului vor fi ţinute sub control, conform Agerpres.ro.

"Principala prioritate politică este asigurarea că toate resursele necesare sunt utilizate pentru a produce şi a distribui vaccinurile cât mai rapid posibil", se arată într-un raport publicat marţi de OECD.

Potrivit organizaţiei cu sediul la Paris, Produsul intern brut global va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la mijlocul acestui an, chiar dacă vor exista discrepanţe mari în rândul statelor membre OECD.

În cazul SUA, prima economie mondială, OECD şi-a îmbunătăţit estimările de creştere până la 6,5% în acest an şi 4% anul viitor, comparativ cu prognozele din decembrie care mizau pe un avans de 3,2% în 2021 şi unul de 3,5% în 2022. OECD a estimat că planul de relansare în valoare de 1.900 miliarde de dolari, promovat de preşedintele Joe Biden, va stimula PIB-ul SUA cu 3-4%, în medie, în primul an de la introducere.

În schimb, revizuirile au fost mai modeste în cazul zonei euro, unde campania de vaccinare înregistrează sincope. Potrivit noilor estimări ale OECD, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 3,9% în acest an (faţă de 3,6% cât estima în decembrie). De asemenea, economia britanică ar urma să crească cu 5,1% în 2021, faţă de 4,2% conform estimărilor anterioare.

Pentru Franţa, OECD mizează pe o revenire de 5,9%, aproape neschimbată faţă de precedentele estimări, pe un avans de 5,7% în Spania, 4,1% pentru Italia şi de 3% pentru Germania.

China, motorul creşterii economiei mondiale, ar urma să afişeze o creştere de 7,8% în acest an. Însă India este ţara care ar urma să înregistreze cea mai spectaculoasă revenire, de la un declin de 7,4% în 2020 până la un avans de 12,6% în acest an.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 37 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri