OECD: Epidemia de coronavirus va duce la cea mai severă scădere a activității economice

Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondială în cea mai severă scădere a activităţii economice de la criza financiară globală, a avertizat, luni, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters.

Anul acesta, PIB-ul global ar urma să urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, şi în scădere faţă de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, în prognoza sa actualizată, conform Agerpres.ro.

Vino alături de noi la Wall-street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei, dar și care sunt metodele de finanțare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

Instituţia financiară cu sediul la Paris se aşteaptă în 2021 la o redresare a creşterii economiei mondiale la 3,3%, în cazul în care vârful epidemiei va fi atins în China în primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi ţinute sub control şi vor fi de intensitate redusă.

Totuşi, dacă virusul se răspândeşte în Asia, Europa şi America de Nord, creşterea economiei mondiale va încetini la 1,5% anul acesta, atrage atenţia OECD.

"Principalul mesaj în scenariul negativ este că multe ţări ar putea intra în recesiune şi de aceea cerem cât mai curând posibil adoptarea de măsuri în zonele afectate. Guvernele trebuie să sprijine sistemele publice de sănătate alocând sume suplimentare sau acordând reduceri de taxe pentru angajaţii care lucrează peste program şi să introducă stimulente pentru angajaţii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul şef al OECD, Laurence Boone.

Guvernele ar trebui să ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenţa socială, suspendarea TVA şi împrumuturi de urgenţă firmelor din cele mai afectate sectoare, cum ar fi turismul. De asemenea, băncile centrale ar trebui să transmită semnale încurajatoare pentru a atenua turbulenţele de pe pieţele financiare, indicând că sunt pregătite să relaxeze şi mai mult politica monetară şi să furnizeze lichidităţi băncilor, dacă va fi necesar, a adăugat oficialul OECD.

"Nu vrem să adăugăm o criză financiară crizei din sectorul sănătăţii", a spus el.

Oficialii de la Banca Centrală a Japoniei (BoJ), Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au indicat în ultimele zile că sunt pregătiţi să intervină dacă va fi necesar.

Dacă situaţia se va deteriora, un răspuns coordonat - care să vizeze relaxarea politicii monetare şi acordarea de stimulente fiscale - ar putea duce la o creştere economică mai ridicată cu 1,2% în 2020 şi 2021, se arată în raportul OECD.

În scenariul de bază al OECD, în care situaţia nu se deteriorează dramatic, PIB-ul Chinei va înregistra anul acesta o creştere de doar 4,9%, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani. În noiembrie, instituţia estima un avans al economiei chineze în 2020 de 5,7%. A doua economie mondială se va redresa în 2021, când va înregistra o expansiune de 6,4%.

În zona euro, unde creşte rapid numărul îmbolnăvirilor, anul acesta creşterea economică va fi de 0,8%, faţă de un avans de 1,1% previzionat în noiembrie.

În ceea ce priveşte PIB-ul SUA, acesta ar urma să urce cu 1,9%, faţă de 2% estimat în noiembrie.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Sursa foto: katjen / Shutterstock.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri