Adoptarea unor măsuri de plafonare a preţurilor alimentelor ar periclita aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare şi ar stimula specula, anunță Federaţia Romalimenta.

"Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populaţiei cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piaţă stimulând specula şi economia subterană. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor. Astfel, vor creşte cheltuielile statului cu şomajul. Industria alimentară contribuie semnificativ la economia naţională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susţinută de factorii decizionali, fiind esenţială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijinire", scrie Agerpres.

Federaţia Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanţ agroalimentar.

"Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite! Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate şi de sprijin constant din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea în această situaţie dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-şi continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii îşi vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populaţiei va fi afectată direct şi imediat", se precizează în comunicat.

Potrivit organizaţiei patronale, industria alimentară va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor.

"Industria noastră va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producţie în toate componentele sale, adică vom lucra în pierdere. Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, din cauza imposibilităţii companiilor de a-şi mai plăti angajaţii, cu efecte sociale greu de cuantificat", se menţionează în comunicat.

Totodată, Romalimenta consideră că autorităţile deţin mecanismele necesare pentru a verifica piaţa şi eventualele tendinţe speculatorii.

"Autorităţile au la dispoziţiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei, acesta din urmă putând sancţiona operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat si abuziv. În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înţeleagă importanţa sectorului alimentar şi măsurile speciale necesare pentru menţinerea funcţionării lanţului alimentar în toate aspectele sale şi să nu pună bariere în calea producţiei şi aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit", se precizează în comunicat.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri