Inflaţia va depăşi probabil 10%, în luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, dar nu cu mult, susţine Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

"Am crescut pasul de întărire a politicii monetare. Eu aş spune că este un pas necesar, în condiţiile preţurilor inflaţioniste pe care le vedem, însă trebuie să nuanţez puţin. Deşi 80% din creşterea observată de preţuri anul trecut, creşterea suplimentară să spunem, a venit din preţurile la combustibili şi energie, BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera aşteptările inflaţioniste. În luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, inflaţia va depăşi probabil 10%, dar nu cu mult! Asta este o menţiune importantă: nu cu mult! În schimb, şi trebuie spus, operăm în condiţii majore de incertitudine, dacă măsurile de compensare se prelungesc, inflaţia va rămâne de o cifră. Tot de o cifră va rămâne dacă se găsesc soluţii la fel de eficiente, precum reducerea taxelor pe produsele energetice. Pentru că în fapt tot o reducere a facturilor ar însemna”, precizează Popa.
El adaugă că acest puseu inflaționist trebuie să spunem că este indus de șocul prețurilor energiei și că se va disipa în următoarele 12 luni. Popa consideră că la fel de important este să spunem că este o evoluție observată în toată țările vecine și nu este nicidecum un fenoment tipic României.

”Inflaţia apare la nivel global şi trebuie spus foarte clar: este peste tot în lume, şi cam peste tot în lume se cresc sau urmează să crească dobânzile", a spus Cristian Popa, la Digi 24.

În opinia sa, dobânzile nu sunt uriaşe. Popa a afirmat că acestea abia ajung la nivelul de dinaintea pandemiei, când dobânzi de 3-4% erau normale.

"Să nu uităm, de asemenea, că dobânzile sunt încă mult sub rata inflaţiei, sunt chiar mai mici decât în ţările vecine. Şi aş face o menţiune, pentru că a fost nepreluată de media, deşi este foarte clar menţionată la sfârşitul comunicatului nostru, este aceasta: trebuie să stimulăm şi economisirea. De acolo vin creditele, din depozite....Eu văd că toată lumea vorbeşte despre creşterea dobânzilor la credite, dar noi nu trebuie să uităm de deponenţi! Sunt în jur de 10 milioane de depozite, sub diverse forme, în România, şi cel mult 1,5-2 milioane de credite, şi atunci eu ca membru al Consiliului de Administraţie mă întreb: deponenţii nu trebuie să fie protejaţi?", a adăugat Popa.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri