Situaţia economică a României s-a deteriorat, iar agenţiile de rating au atras atenţia asupra riscurilor fiscal-bugetare, măsurile luate venind "prea târziu, prea puţin, prea timid", a afirmat senatorul USR Anca Dragu, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, la care participă şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Situaţia economică s-a deteriorat de la începutul anului, spuneaţi că sunt factori exogeni, pe care nici dumneavoastră şi nici coaliţia PNL-PSD-UDMR nu îi putea controla. Totuşi, ce aţi fi putut face dumneavoastră, ar fi fost să luaţi măsuri de contracarare mai rapid, măsurile au venit prea târziu, prea puţin şi prea timid. România are cel mai scăzut rating de ţară din UE, Standard & Poor's şi Fitch s-au pronunţat recent asupra ratingului suveran şi au atras atenţia asupra riscurilor fiscal-bugetare care, dacă se materializează, ar putea duce România sub nivelul considerat sigur pentru investiţii", a susţinut Anca Dragu, potrivit Agerpres.

Ea i-a solicitat ministrului Finanţelor să spună ce intenţionează să facă pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară şi pentru prevenirea deteriorării acestuia.

"România a avut şi ratinguri mai bune. Am remarcat declaraţia dumneavoastră triumfalistă, total nejustificată, era mai corect să spuneţi, domnule ministru, că ne situăm pe ultimul loc în UE şi ce intenţionaţi să faceţi pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară, pentru prevenirea deteriorării acestuia. Evident că nu aţi abordat acest subiect de când conduceţi ministerul, dar acum aveţi un plan în acest sens?", a punctat Dragu.

Potrivit senatorului USR, o "situaţie îngrijorătoare" o reprezintă costul împrumuturilor Ministerului Finanţelor, rata dobânzii pe care românii trebuie să o plătească la împrumuturile pentru finanţarea deficitului şi a datoriei publice.

"Este cea mai mare rată a dobânzii în Uniunea Europeană, este chiar peste nivelul plătit de Serbia, care este o ţară în afara Uniunii Europene şi care are un rating de ţară sub nivelul de investiţii. Puteţi explica de ce România se împrumută atât de scump, mai scump decât economii cu credibilitate mai scăzută? Dobânzi mai mari plătesc şi firmele şi persoanele fizice, de exemplu, pentru un credit ipotecar de 30 de ani, de 250.000 de lei, un cetăţean plăteşte astăzi cu 200 de lei mai mult decât plătea înainte de creşterea ratelor", a arătat Dragu.

Anca Dragu l-a mai chestionat pe ministrul Finanţelor cu privire la măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a păstra ţinta de deficit, în condiţiile în care creşterea economică a fost revizuită "în scădere".

"Din 4,6%, creşterea reală a PIB, estimată la începutul anului, acum a rămas mai puţin de jumătate, circa 2%. Asta înseamnă că veniturile pe care le colectaţi vor fi mai mici, cheltuielile vor fi mai mari. Ce măsuri aţi luat sau veţi lua pentru a vă asigura că, deşi cheltuielile sunt în creştere şi veniturile vor scădea, păstraţi ţinta de deficit? Aţi încercat o explicaţie cu PIB-ul real şi PIB-ul nominal? Probabil că aţi vrut să spuneţi că inflaţia, care îi sărăceşte pe oameni, dumneavoastră vă convine pentru că umflă veniturile statului. (...) Am o întrebare la care aş vrea să răspundeţi, de ce aţi exprimat valoarea voucherelor în euro? Moneda României este leul. (...) Pentru că nici dumneavoastră şi nici Guvernul nu aveţi încredere în economia românească şi în moneda naţională sau pentru că prea seamănă cu suta de lei promisă la pensie din balconul CC al PCR?", a comentat Dragu.

Senatorul USR i-a reproşat ministrului Câciu că "îşi permite" să ţină ANAF fără conducere, deşi încasările la zi sunt "sub aşteptări".

"Despre ANAF: ştim bine că încasările nu stau chiar bine, dacă corectăm valorile nominale cu inflaţia şi taxele şi impozitele amânate, încasările la zi sunt sub aşteptări. Cu toate acestea, domnule ministru, vă permiteţi să ţineţi ANAF fără conducere, de săptămâni bune. Putem înţelege jocurile tranzacţionale la nivelul şefilor celor trei partide din coaliţie, dar pe dumneavoastră, domnule ministru, nu v-am auzit îngrijorat de situaţia de la ANAF. Nu v-am văzut să bateţi la uşa coaliţiei şi să cereţi să numească odată un şef la ANAF, pentru că situaţia este critică. Faptul că durează atât de mult numirea şefului ANAF arată încărcătura politică pe care o are această funcţie, deşi ar trebui să numiţi un tehnician, care să pună pe picioare instituţia. Direcţia Antifraudă nu pare că mai funcţionează, iar controlul de bază a analizei riscurilor este deja istorie. Precompletarea formularelor şi sistemul electronic i-factura sunt adevărate dezastre, iar mutarea contestaţiilor de la ANAF la Ministerul Finanţelor a rămas pe hârtie, plata cu cardul nu funcţionează la multe ghişee ANAF. Ce aveţi de gând să faceţi cu ANAF? a susţinut Dragu.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este invitat miercuri la dezbaterea "Ora Guvernului" din plenul Senatului, la solicitarea grupului parlamentar USR, tema fiind "Perspectiva deteriorării puterii de cumpărare a românilor, a finanţelor publice şi a echilibrelor macroeconomice ale României".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri